KORAK PO KORAK: Evo kako da se preko interneta prijavite za NOVU ZDRAVSTVENU KNJIŽICU

euprava
Printsreen

Direkcija za elektronsku upravu obaveštava javnost i korisnike da je u poslednjih 24 časa predato 24 000 zahteva za zamenu stare zdravstvene knjižice za novu elektronsku karticu.

 

Usled ogromnog broja pristiglih zahteva, rad nacionalnog Portala eUprava od juče je radio otežano zbog velikog interesovanja za uslugu. Direkcija apeluje na korisnike da budu strpljivi i podseća ih da je krajnji rok za podnošenje zahteva za izdavanje elektronske kartice zdravstvenog osiguranja 31. decembar.

Koraci u podnošenju zahteva za zamenu stare zdravstvene knjižice za novu elektronsku karticu zdravstvenog osiguranja:

1. Idite na veb stranicu www.euprava.gov.rs

2. Kliknite na baner na početnoj stranici Portala eUprava. Odaberite filijalu ili ispostavu na osnovu podatka iz stare zdravstvene knjižice;

3. Popunite elektronski obrazac (obrazac je dostupan i na jezicima manjina). U ovom koraku se možete odlučiti da li želite da novu karticu zdravstvenog osiguranja preuzmete lično, ili da vam bude dostavljena na adresu na kojoj ste prijavljeni u bazi RFZO, odnosno adresu koja je ponuđena kao opcija na ekranu; Apelujemo na građane da ukoliko popunjavanje zahteva dugo traje onda može doći do problema i usluga će biti obustavljena, pa je potrebno da korisnik potuno izađe iz internet prozora, ponovo ga otvori i pokrene uslugu od početka.

4. Nakon toga, dobićete generisanu uplatnicu; NAPOMENA: uplatu je potrebno izvršiti prema instrukcijama dobijenim preko Portala (broj računa i poziv na broj);

5. Nakon izvršene uplate, na svom profilu, na Portalu eUprava, možete pratiti status zahteva: kada je proknjižena uplata, kada je RFZO uzeo zahtev u obradu, kao i kada je RFZO izradio karticu zdravstvenog osiguranja.

6. Kada je kartica izrađena, dobićete informaciju na svom profilu na Portalu eUprava, odnosno putem mejla ili SMS-a (ukoliko ste tu opciju podesili na svom korisničkom nalogu na Portalu eUprava) da možete da je preuzmete, ili da vam je poslata na odabranu adresu.

Uplatnica će se generisati za sve članove koji se vode na osiguranika, cena izdavanja jedne kartice je 400 RSD i 69 RSD su troškovi dostave, ukoliko se korisnik odluči za ovu opciju. 

Najstarijim sugrađanima je omogućen pravi korisnički servis za elektronsko podnošenje zahteva uz pomoć GU Beograda i studenata Fakulteta organizacionih nauka. Timovi će od ponedeljka, besplatno, ići po domovima za stare koji pripadaju GU Beograd i uz najstarije sugrađane predavati zahteve za izdavanje nove zdravstene knjižice.

Građani koji su već uplatili iznos takse, a nisu predali zahtev na filijalama RFZO, mogu da ponove zahtev preko Portala i da ponovo i plate, uz izbor da li žele dostavu na odabranu adresu ili ne. Prvobitnu uplatu mogu povratiti standardnom procedurom povraćaja administrativne takse.

Direkcija za elektronsku upravu apeluje na korisnike da prilikom uplate troškova za izradu nove elektronske kartice zdravstvenog osiguranja slede instrukcije sa Portala eUprava.loading...