Koštunica podneo neopozivu ostavku: Za Srbiju sam učinio sve što sam mogao

Na sednici predsedništva Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica podneo neopozivu ostavku na mesto predsednika DSS-a zbog izbornog neuspeha.

„Ovo je trenutak kada stranka prvi put u svojoj istoriji ne ulazi u Skupštinu Srbije. Zato je moja obaveza da se povučem i podnesem neopozivu ostavku na funkciju predsednika Demokratske stranke Srbije. Za Srbiju sam učinio sve što sam mogao i što mi je dužnost nalagala”, navodi se u izjavi Koštunice za agenciju Beta.

DSS na parlamentarnim izborima u nedelju nije prešao cenzus, prvi put od osnivanja 1992. godine.

Dr Vojislav Koštunica rođen je 24. marta 1944. godine u Beogradu, gde je završio osnovnu i srednju školu kao i studije prava. Magistrirao je 1970. godine na Pravnom fakultetu u Beogradu, a doktorirao na istom fakultetu 1974.

Koštunica je bio jedan od osnivača Demokratske stranke 1989. godine. Demokratsku stranku Srbije osnovao je 1992. godine i od tada je bio na njenom čelu. Bio je narodni poslanik u Skupštini Srbije od 1990. do 1997. godine.

Vojislav Koštunica je pobedio Slobodana Miloševića na predsedničkim izborima 24. septembra 2000. godine i postao predsednik SR Jugoslavije. Dva puta je formirao vladu Srbije, u martu 2004. i u maju 2007 godine.

Nakon vanrednih parlamentarnih izbora 11. maja 2008. godine, Vojislav Koštunica je predvodio DSS kao opozicionu stranku.