SVE O SRPSKOM KRALJEVSKOM VENČANJU: Evo kako će izgledati sutrašnja SVADBA PRINCA MIHAILA KARAĐORĐEVIĆA

Dinastija Karađorđević
Promo

Prvi put posle gotovo 100 godina Beograd će biti domaćin jednog kraljevskog venčanja!

 

Sutra, 23. oktobra u Belom dvoru venčaće se princ Mihailo Karađorđević, sin princa Tomislava, i njegova izabranica Ljubica Ljubisavljević.

Beograd nije bio domaćin ovakvog događaja punih 94 godina tj. od dana kada su tadašnji stanovnici glavnog grada bili svedoci spektakularnog slavlja koje je priređeno povodom stupanja u brak kralja Aleksandra Karađorđevića i rumunske princeze Marije

Ipak, sudeći po navodima iz dvora, ovo koje će biti upriličeno u nedelju neće biti ni nalik toj pompeznoj svetkovini održanoj 1922. godine.

Princ Mihailo i buduća mlada Ljubica su poželeli skromno venčanje u krugu porodice i najbližih prijatelja, tako da nisu tačni napisi nekih medija da će se na svadbi pojaviti neko od predstavnika britanske kraljevske porodice, a neće biti ni predstavnika sa drugih evropskih dvorova – kaže za portal Dnevno.rs Milica Milanović, šef službe za odnose sa javnošću kraljevskog dvora.

Svadba će biti organizovana po tradicionalnim srpskim običajima.

Crkveni obred će se održati prema svim pravoslavnim crkvenim pravilima, a tokom dana će biti i naših tradicionalnih običaja. Želeli smo da našim gostima iz inostranstva pokažemo kako izgleda venčanje u Srbiji, tako da nismo hteli da se odreknemo tradicije – rekla je nedavno za “Blic” Ljubica, koja je završila master studije farmacije, a bavi se marketingom.

Buduća princeza je tada naglasila i da će njena venčanica biti primerena i potpuno u skladu sa njenom ličnošću.

 

Princ Mihailo Karađorđević mlađi je sin princa Tomislava Karađorđevića i britanske princeze Linde. Rođen je 1985. godine u Londonu, a danas se bavi organizovanjem humanitarnih akcija i lobiranjem za srpske interese u svetu.

Nakon venčanja par planira da živi u Srbiji.

A nekada…

 

Za razliku od ovog kraljevskog venčanja koje očekujemo 23. oktobra, ono koje se odigralo 1922. godine je bilo sve samo ne skromno. Prema podacima tadašnjih novinara u Beograd je na ovu proslavu doputovalo oko 20 hiljada ljudi, a svoje izaslanike poslale su mnoge zemlje, među kojima Japan i Persija, današnji Iran.

Kralj Aleksandar je po princezu Mariju i njene roditelje poslao svoju jahtu “Aleksandar”, a hroninačri tog vremena su zabeležili da je njen ulazak u beogradsko pristanište bio veličanstven.

Dok čekamo da vidimo kako će proteći venčanje koje će se dogoditi u nedelju u Belom Dvoru pogledajte video u kojem je prikazano kraljevsko venčanje iz davne 1922. godine.