KRIV ZA RATNE ZLOČINE U HRVATSKOJ: Kapetan Dragan osuđen na 15 GODINA ZATVORA

Dragan Vasiljković
Beta

Jedan od vođa srpskih paravojnih formacija tokom rata u Hrvatskoj, Dragan Vasiljković poznat kao kapetan Dragan, danas je pred sudom u Splitu prvostepenom presudom proglašen krivim za ratne zločine nad hrvatskim vojnicima i civilima i osuđen na 15 godina zatvora.

 

Suđenje je trajalo godinu dana.

Presudom Županijskom suda u Splitu i sudije Damira Romca, Vasiljković je proglašen krivim za prvu i treću tačku optužnice, odnosno za ratni zločin nad zarobljenicima u zatvoru u Kninu na kninskoj tvrdjavi sredinom 1991, kao i za napad na Glinu i okolna mesta.

Oslobođen je za drugu tačku optužnice, odnosno da je naredio ubistvo dvojice nepoznatih zarobljenih hrvatskih vojnika u februaru 1993. u Bruškoj kraj Benkovca, prenela je Slobodna Dalmacija.

Njegov advokat Tomislav Filaković rekao je novinarima posle ročišta da će se žaliti na izrečenu presudu, jer smatra da “nema podloge za tako drastičnu kaznu”.

On je precizirao da će u izrečenu kaznu biti uračunato i vreme koje je Vasiljković proveo u ekstradicionom pritvoru u Australiji i u istražnom zatvoru u Hrvatskoj, što je ukupno 11 godina i 11 meseci.

Filaković je dodao da bi Vasiljković kada bi tražio upućivanje u zatvor pre izricanja pravosnažne presude odmah mogao da traži prevremeni izlazak iz zatvora, s obzirom da je izdržao dve trećine kazne.

Vasiljković je optužen da je kao komandat Jedinice za posebne namene u sastavu paravojnih srpskih jedinica, odnosno zapovednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih jedinica Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije.

Optužnica ga tereti za ratne zločine počinjene sredinom 1991. u zatvoru u Kninu, kao i 1993. u Bruškoj, kod Benkovca, gde je, kako se navodi, mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Takođe se tereti da tokom jula 1991. u Glini, u dogovoru s komandantom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku stanicu, kao i na okolna naselja.

U optužnici se navodi i da su tokom napada oštećeni i uništeni civilni objekti, hrvatsko stanovništvo naterano na beg, opljačkana imovina i ubijeni i ranjeni civili.

Među nastradalima je bio i nemački novinar Egon Skotland, koji je poginuo 1991. godine na ulazu u Glinu.

Vasiljković je u završnoj reči prošle sedmice odbacio krivicu, a sudski proces nazvao “opsesivno-fašističkim progonom”.

On je rekao i da je žrtva montiranog političkog procesa i da mu je oduzeto 12 godina života, koliko je trebalo Australiji da odluči o njegovom izručenju Hrvatskoj.

Vasiljković ima državljanstva Srbije i Australije. Uhapšen je pre 11 godina u Australiji gde je živeo pod lažnim imenom Daniel Sneden i bio trener golfa.

Županijsko tužilaštvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv njega početkom 2016, gotovo pola godine nakon što ga je Australija izručila Hrvatskoj. Sudjenje mu je počelo u septembru prošle godine, a tokom postupka je ispitano više desetina svedoka.