U jeku predizborne kampanje domaći političari samo su se ovlaš dodirnuli teme, po nekima, najveće evropske krize od rata u bivšoj Jugoslaviji. Njih nekoliko je na situaciju u Ukrajini dalo neutralne komentare, ali desničarske organizacije nisu odolele tome da upriliče manifestacije podrške Rusiji.

Dok su zvaničnici vlade u ostavci suzdržano komentarisali nemire u Ukrajini, oko 150 pristalica pokreta „Dveri”, „Srpski kod” i udruženja „Ćirilica” okupilo se u ponedjeljak ispred Ambasade Rusije na skupu podrške ruskoj intervenciji u Ukrajini.

 

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije izdalo je zvanično saopštenje da sa izuzetnom pažnjom i zabrinutošću prati događanja u Ukrajini i pruža punu podršku političkim naporima u cilju prevazilaženja nastale situacije i uspostavljanja neophodne stabilnosti. U saopštenju se dodaje da Ambasada Srbije u Kijevu, u dogovoru sa državnim predstavnicima Bosne i Hercegovine i Crne Gore, održava redovne kontakte i sa državljanima te dve zemlje, s obzirom što one nemaju diplomatsko-konzularno predstavništvo u Ukrajini.

Dačić: Žalosno šta se dešava u Ukrajini, Rusija ne menja stav prema Kosovu

Predsednik Vlade u ostavci Srbije Ivica Dačić izjavio je juče da je žalosno sve ono što se dešava u Ukrajini i da će Srbija biti konstruktivna i pružiti pomoć ukoliko bude potrebno, prenose beogradski mediji.

– Žalosno je to što se u Ukrajini dešava i želim toj zemlji i njenom narodu da se oporavi od krize. Srbija i Jugoslavija znaju šta to znači, uz očekivanje da će sve biti rešeno na miran način – rekao je Dačić novinarima na Kopaoniku, gde je boravio na Biznis forumu.

On je podsetio da su Rusija i Ukrajina prijateljske zemlje Srbije, i podsetio da te dve države imaju istorijske veze.

Takođe, nakon jučerašnje izjave Vladimira Putina da „Krim treba da ima ista prava kao i Kosovo, premijer je za dnevni list “Alo!” izjavio da ne misli da Rusija naprasno menja stav prema Kosovu.

– Putin sa pravom ukazuje na neprincipijelnost zapadnih zemalja kada je u pitanju Kosovo i analogija tog slučaja po pitanju Krima. Očigledno je da postoje dvostruki aršini  –  rekao je za premijer Srbije Ivica Dačić, dodajući da se „nada da će se naći mirno rešenje između Rusije i Ukrajine, dve nama prijateljske zemlje”.

Vučić: Nećemo prekidati odnose sa Rusijom

Lider Srpske napredne stranke i prvi potpredsednik Vlade u ostavci Aleksandar Vučić takođe se na predizbornom skupu oglasio o zbivanjima u Ukrajini.

– Mi bez obzira na sve to što se dešava u svetu, nećemo prekidati odnose sa Ruskom Federacijom, unapređivaćemo tu saradnju i želimo da izvozimo što više poljoprivrednih i prerađivačkih proizvoda u Rusiju – kazao je Vučić.

Drašković: Rusija samo štiti svoje interese

Bivši ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Drašković izjavio je da Srbija ne sme da ćuti u vezi sa krizom u Ukrajini i da mora imati jasan stav o zbivanjima u toj zemlji.

– Moguće je da postoji bojazan da bismo se, ma šta da kažemo, nekome zamerili – Rusiji, novim vlastima u Kijevu, EU ili SAD. Mislim da Srbija ne sme da ćuti i da mora imati jasan stav o zbivanjima u Ukrajini, prvenstveno zbog toga što su Srbi sa Rusijom i Ukrajinom povezani svojom istorijom, kulturom, poreklom, religijom”, rekao je Drašković za list „Danas”.

On je sugerisao da je Srbija, kao zemlja koja je krenula ka članstvu u EU, u prilici da Briselu predloži da novim vlastima u Kijevu uputi jasnu poruku da se evropska Ukrajina ne može graditi na neprijateljstvu sa Rusijom, na diskriminisanju miliona Rusa u toj velikoj zemlji, na ukidanju ruskog jezika, na tolerisanju militantnih neonacista koji, u ime pridruženja EU, propovedaju istrebljenje Rusa i Jevreja.

Prema njegovim rečima, Rusija ne „uređuje po Ukrajini”, već „demonstrira odlučnost da zaštiti milione Rusa u toj zemlji, svoje istorijske i duhovne izvore, a i svoje strateške državne interese”.

Tadić: Vlast se boji da kažu svoje mišljenje?

Boris Tadić je sa druge strane, prozvao vlasti rekavši da „je ćutanje loše jer to znači ili da nemaju stav, ili da se pribojavaju da iskažu svoje mišljenje”. On je dodao da situacija u Ukrajini zahteva “višak odgovornosti” svih strana, ali i da problem ne može biti razrešen bez razmatranja legitimnih interesa Rusije.

Tadić je dodao da Srbija ima veliki nacionalni interes po ovom pitanju.