Kroz zabavu i igru najmlađi razvijaju samopoštovanje i fleksibilnost: RAINBOW KIDS YOGA

Rainbow kids yoga
Dnevno.rs

Kako bi se dete pravilno razvilo, neophodno je da se bavi nekim sportom, jer samo kretanje razvija nervni sistem. Međutim, danas postoje fizičke aktivnosti koje se ne temelje samo na pokretanju mišića, nego su puno dublje i obuhvatnije. Upravo je to ono što jogu razlikuje od drugih fizičkih aktivnosti.

 

Joga za decu je jedinstvena prilika da kroz vežbanje dođu do sveobuhvatnog učenja uz pomoć igre, praktičnog znanje i puno zabave. Kroz zaigranost, igru i priče deca zapravo uče, a koliko je joga zapravo korisna za razvoj dece, priča instruktorka joge Marija Milićević.

Uz rast svog deteta, svakodnevno druženje sa decom, nastala je i ideja za plasiranje joge u vidu igre, zabave, kreativnosti i spontanosti. Upravo iz tih razloga sam želela da završim „Rainbow yoga kids” metodu u kojoj sam našla sve ono što mislim da je klincima potrebno – priča za Dnevno.rs Marija Milićević.

Ideja učenja „Rainbow kids yoge” jeste da deci omogući da istraže svoj pun potencijal u ritmu svog prirodnog razvoja, a, kako ističe, „njena uloga u tome je da ih podrži”.

– Iskustvo rada sa decom mi pokazuje da je ovo jedna sjajna metoda, posebno za klince od četiri do pet godina, koji još uvek nisu spremni da se bace u neki sport, a opet roditelji žele da ih podrže u ideji osvešćivanja i razvoja njihove motorike. Na zaigran i kreativan način, deca ni ne primete da vežbaju, pa samim tim u njihovom sistemu stoji da nisu radili ono što „moraju”, već to sve prihvataju kao vid zabave i igre – objašnjava Marija, prvi i jedini instruktor u Srbiji koji podučava ovu metodu.

 

Časovi joge orgainzovani su tako da se ne sledi klasična struktura časa, već se sve radi kroz igru i priče.

Životinje, priroda i predmeti oživljavaju, to postaje jedan svet boja i mašte. Svako dete ima prostor da izrazi sopstvenu individualnost, bez osude i očekivanja. Na joga časovima nema takmičenja, deca rade u paru, u grupama, i na taj način razvijaju osećaj pripadanja i prijateljstva – ističe instruktorka.

Kroz joga položaje, igre, aktivnosti, muziku i priče koji se koriste kao alati na časovima, deca razvijaju svoju snagu, fleksibilnost, koordinaciju i svesnost o telu.

 – Kroz disanje i tehnike vizualizacije, koje su zastupljene u završnom delu časa, deca uče o fokusu, opuštanju i vladanju sobom. Razvijaju samopoštovanje i samopouzdanje. Joga će deci omogućiti da razviju fleksibilnost, fokus i koordinaciju za sretno, zdravo i uravnoteženo detinjstvo – ističe naša sagovornica.

 

Kako kaže, i naša zemlja je ušla u fazu kada joga više nije tabu tema.

– Ljudi su otvoreni za nešto novo. Iznenađujuće ili ne, sve više roditelja mi se javlja. Zainteresovani su da dobiju informacije, da dovedu decu da probaju, vide, osete. Grupe rastu, deca nastavljaju da dolaze, zadovoljna su, nasmejana, sretna, a samim tim i njihovi roditelji – objašnjava Milićević. 

 

Zato ako i vi želite da svoje dete polako uvedete u svet sporta i vežbanja, možete da probate sa „Rainbow” jogom za decu.loading...