Krstić o advokatima: Ne pristajemo na ucene

Krstić je na Ekonomskom samitu rekao da nije dobro da advokati imaju niže poreske osnovice nego kamenoresci i da bi oporezivanje trebalo urediti na način koji ima smisla, a ne po tome ko ima veći politički lobi ili jačinu.

On je istakao da ne bi trebalo da se desi da u jednoj godini nekom skoči porez za 150 odsto zato što je pored promene poreske osnovice uvedena još neka diskreciona kategorija, i dodao da ministarstvo to može da ograniči.

– Želimo da budemo razumni ali nećemo pristajati na ucene. I tu ne govorim samo za advokate – rekao je Krstić.

Advokati u Srbiji od sutra počinju trodnevni štrajk zbog, kako je agenciji Beta rekao predsednik Advokatske komore Beograda Slobodan Šoškić, odluke Ministarstva finansija da advokatima koji plaćaju paušalni porez, ta obaveza bude povećana od 100 do 300 odsto.

Ministar privrede Srbije Dušan Vujović rekao je novinarima da bi trebalo razmotriti zahteve advokata.

– Ne znam detalje zbog čega štrajkuju i kakve su poreske osnovice, ali advokati su ljudi najbliži pravnom sistemu i ako oni imaju primedbe, to treba pogledati i naći najbolje rešenje – rekao je Vujović.

On je rekao i da je potrebno da u Srbiji postoji što jednostavniji poreski sistem.

– Treba da maksimalno koristimo paušalni porez koji zahteva minimum administriranja i dozvoljava malim preduzetnicima da posluju jednostavno, a ne da im se komplikuje život fiskalnim kasama – ocenio je ministar privrede.