Krstić: Srbiji se sprema grčki scenario!

Bivši ministar finansija Srbije Lazar Krstić izjavio je da Srbija sada mora da napravi oštre rezove ili rizikuje grčki scenario, odnosno smanjenje plata i penzija za 40 odsto.

– Sada je trenutak za oštre rezove, koliko god oni socijalno ili politički bili teški. Ako nastavimo da ignorišemo stvarnost i ne sprovedemo reforme, rizici su da državu dovedemo bukvalno na kolena –  rekao je Krstić u intervjuu za sutrašnji beogradski nedeljnik NIN.

On je upozorio da će u tom slučaju u Srbiji biti kao u Grčkoj, gde je smanjenje penzija i plata išlo i do 40 odsto ili više. Krstić je rekao da se s premijerom Aleksandrom Vučićem nije sporio oko cilja, a to je smanjenje budžetskog deficita za 1,5 milijardi evra (170 milijardi dinara) do kraja 2017, ali se nisu saglasili oko načina na koji će se do tog cilja doći, zbog čega je i odlučio da podnese ostavku.

Bivši ministar finansija je situaciju u kojoj se Srbija uporedio s brodom koji se ubrzano kreće ka ledenom bregu i može da napravi nagli zaokret uz rizik da neki ispadnu sa broda ili da zaokreće po malo.

– Dakle, dovoljno smo daleko od ledenog brega, i ja sam sada pritisnuo sirenu za uzbunu. Hteo sam nagli zaokret, ali oni koji donose političke odluke i koji su i izabrani od naroda da to rade, smatraju da je uputnije, ako ne i odgovornije, pokušati drugi način –  rekao
je Krstić.

On je istakao da su, prema njegovom mišljenju, potencijalni rizici „zaokretanja po malo” veći od socijalnog troška naglog zaokreta koji je predložio. Bivši ministar finansija je rekao i da je njegov naslednik Dušan Vujović upoznat sa stanjem u javnim finansijama, a ne isključuje ni mogućnost povećanja poreza.

– Ako bih se odlučio na blaže smanjenje rashoda, a ono ne bude dovoljno, moja rezervna opcija bila bi povećanje poreza. Sigurno ne bih računao na mogućnost naknadnog smanjenja plata i penzija, uzev da znam koliko je to socijalno i politički teška odluka – rekao je Krstić za NIN.