Krstić:Tražio sam oštro jer smo probali sve ostalo

Bivši ministar finansija na državnoj televiziji pojasnio zašto je baš sada dao ostavku i rekao da ostaje u Srbiji i besplatno na raspolaganju Vladi i premijeru Aleksandru Vučiću.

– Ostavku sam dao sada da bi sledeći ministar finansija imao dovoljno vremena da do septrembra sastavi rebalans budžeta, za šta mu treba mesec, do mesec i po dana – pojasnio je ex-ministar Krstić u Dnevniku RTS-a zašto je baš sada dao ostavku.

Krstić, čija će ostavka biti usvojena bez rasprave u Skupštini Srbije, je rekao da bi voleo da se za par godina ispostavi da se finansijska konsolidacija srpske državne kase, koja mu je bila zajednički cilj sa premijerom AleksandromVućićem, mogla uraditi sa blađim merama od onih koje je predlagao, ali…

Bivši ministar nije u kratkom razgovoru za RTS završio tu rečenicu ali je rekao da su sve mere koje je predlagao, uključujući i udarne – smanjenja penzija odmah za 20 odsto i državnih plata za 15 odsto – nužne “jer sve ostale mere smo probali u nekom ranijem periodu i nisu uspele”.

– Pet, šest godina smo zapuštali problem i samo u tom periodu podigli smo javni dug za 6 milijardi evra – podseća Krstić, insistirajući da se u Ministarstvu finansija sprovode mnoge mere, poput sređivanja Poreske urpave, ali se one ne vide i ne mogu da daju novčani efekt na kratak rok.

Političke napade na način i obrazloženje ostavke Krstić opisuje kao neodgovorne.

– Moja ostavka nema veze sa Zakonom o radu, koji podržavam i koji su dobro ocenili svi domaći i strani stručnjaci. Skupljanje jeftinih političkih poena na ovako važnim stvarima je neozbiljno – kaže Krstić.

Svoju budućnost, bar onu blisku, Lazar Krstić vezuje za Srbiju. Kaže da “ne odlazi u Ameriku”, već ostaje na raspolaganju Vladi i premijeru Vučiću koliko bude potrebno i traženo od njega.

I to bez plate i bilo kakvih drugih beneficija, ističe bivši ministar,koji je na početku mandata obelodanio da ministri pored zvanične plate primaju još nekoliko plata po raznim osnovama.