LIČNI UGAO TUŽNE BEOGRAĐANKE: “Kad je postalo NORMALNO da budemo HRONIČNO NEVASPITANI?”

Nevaspitanje
Dnevno.rs/Kolaž

"Da li je nevaspitanje ušlo u modu? Da li je sada 'IN' biti nekulturan i primitivan ili je problem, zapravo, mnogo veći?"

 

Da li je primitivizam postao moda?

Svakako da postoje mladi koji znaju šta je red, koji poštuju starije, slabije, bolesne… ali mnogo su bučniji ovi kojima su poštenje i poštovanje strani pojmovi. Šta se dešava u glavama tih mladih, najčešće oskudno obučenih, devojaka i momaka kojima je generacijski moto ono čuveno “ti će’ mi kažeš”?

Doveka ću se pitati da li su njihovo nevaspitanje, primitivna grubost i manjak empatije posledica građenja garda na pogrešan način? Možda su ubeđeni da će ih taj nepodnošljivo iritantan nevaspitani stav sačuvati od “zla” – od viška saosećanja, od nečije ljubaznosti pred kojom se osete ogoljeno i preterano dečije?

Mladi žure da odrastu, tako je od pamtiveka. Da dokažu svima da nisu deca, da mogu sve što mogu i odrasli, pa čak i bolje od njih. Ipak, čini se da danas, usled pogrešnih uzora i usled činjenice da roditelji i društvo imaju sve manje vremena da se bave decom, ona odrastaju na silu i to pogrešno.

Nisi odrastao ako vređaš i ponižavaš, naročito one za koje znaš da ne mogu ili ne žele da ti uzvrate. Ako napadaš slabije, ako koristiš svoju mladost i snagu za to da se iživljavaš. Ne čini te to “velikim čovekom”. Nisi ni čovek, u tom slučaju. Čovek je čoveku vuk, kaže latinska poslovica, ali je možda vreme da to promenimo i da čovek čoveku postane drug.

Nisi odrasliji od svih ako u prevozu ne ustupiš mesto starijoj osobi ili roditelju sa malim detetom. Nisi još više odrastao ako prođeš pored komšije/komšinice/bilo koga koga poznaješ i ne pozdraviš se. Jedno “dobar dan” ili “dobro veče” neće te ubiti. Stari su govorili – i krava mukne kad prođeš pored nje. Dakle, zašto bi bio gori od stoke?

Moju majku je njena baka znala da “ošajdari” po zadnjici ako primeti da je prošla pored komšije i zaigrano dečije nije stigla da se javi i poželi dobar dan.

 

Da li to rade i današnji roditelji?

Ovi moderni, što imaju tri telefona, pet kamiona, decu u privatnim vrtićima, školama i fakultetima… ovi što nisu sigurni ni koje su boje oči njihove dece. Da li znaju da su im deca preterano agresivna, da su usamljena, da ne znaju šta je ljubav – a kamoli vaspitanje?

Misle li takvi roditelji da na taj način odgajaju ljude? Dobre ljude? Nažalost, sumnjam u to.

Jednom prilikom prijatelj mi je rekao rečenicu koju ću uvek pamtiti: “U grob nećeš odneti stanove i automobile, ali u grob treba neko da te spusti i da na njega donese cveće“.

Vreme ističe, ako se uskoro ne promenimo bićemo pobacani u bezimene rake, satrveni međusobnim nepoštovanjem i bezumnim nevaspitanjem.

Trgnite se, osmehnite se i kad budete izlazili recite komšiji “Dobar dan”!