Ljajić: Tribunal zbog Šešelja Srbiju uvukao u ‘vrzino kolo’

Predsednik Saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić najavio je da će se Vlada Srbije do srede izjasniti o zahtevu Haškog tribunala u vezi sa eventualnim privremenim puštanjem na slobodu Vojislava Šešelja.

Predsednik Saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić najavio je danas da će se Vlada Srbije do srede izjasniti o zahtevu Haškog tribunala u vezi sa eventualnim privremenim puštanjem na slobodu Vojislava Šešelja, ocenjući da je „tribunal napravio problem i sad traži način da ga izveze Srbiji”.

– Ovo je svojevrstan presedan po više osnova, ne samo zato što čovek već 11 i po godina leži u zatvoru bez presude, što već dve godine nema presude iako je postupak okončan, zbog toga što se na početak suđenja čekalo gotovo pune četiri godine i evo sad se nastavlja sa presedanima – rekao je on za Televiziju B92.

Ljajić je rekao da je tribunal Srbiju „uvukao u jedno vrzino kolo”, precizirajući da je ovo prvi put da „sudsko veće (tribunala) pokreće postupak, postavlja uslove koje vlada treba da ispuni da bi jedan optuženik bio pušten na privremenu slobodu, a opet taj optuženik kaže da nipošto ne želi garancije države”.

– Za sve ove godine uvek smo davali tipske garancije, to su u svakom slučaju tražili optuženici, odnosno njihovi branioci, i oni su se uvek saglasili sa svim uslovima koje postavlja tribunal oko privremenog puštanja na slobodu i zato nismo imali nikakav problem – podsetio je Ljajić.

– Tribunal mora da otvoreno prizna da ne može da izađe na kraj sa Šešeljom, da su u velikom problemu, da oni nisu imali odgovor na njegov način ponašanja – rekao je Ljajić i dodao da, iako oni kažu da je to opstrukcija, svako ima pravo da se brani na način koji misli da je najbolji.

– Oni žele da problem podele sa nama, kažu nama da obezbedimo uslove, ali onda neka to nazovu pravim imenom – istakao je Ljajić i naglasio da se tribunal nije izjasnio o tome kako da se zahtev sprovede ako Šešelj „unapred kaže da neće poštovati nikakve uslove i ne želi da mu vlada da garancije”.

On je najavio da će uskoro napustiti mesto predsednika Saveta za saradnju sa Haškim tribunalom jer je „kancelarija ugašena, prešla je u Ministarstvo pravde i oni treba da preuzmu potpunu odgovornost za saradnju sa tribunalom”.

– Ja sam već deset godina na tom mestu, to je sasvim dovoljno – izjavio je Ljajić.