Ljiljana Smajlović: ‘Kako možemo da tvrdimo da je pokušaj ubistva Beka amaterski?’

'Premijer i ministar policije pokušavaju da umire javnost informacijama da će rešiti pokušaj ubistva Beka', rekla je Smajlović.

Večerašnji gosti emisije “Teška reč” su Ljiljana Smajlović, glavna urednica “Politike”, Dejan Radenković, pomoćnik načelnika UKP MUP Srbije i Zlatko Nikolić, kriminolog.

– Premijer i ministar policije pokušavaju da umire javnost informacijama da će rešiti pokušaj ubistva. I neki raniji slučajevi su delovali kao amaterski, a pokazalo se da nisu. Na primer, pokušaj ubistva u Budvi Vuka Draškovića. Kako možemo da tvrdimo da je amaterski? – upitala je Smajlović.Ona je izjavila kako je “u komisiji za ubistva novinara stekla poverenje da u rad policije.

– Ali ljudi su nepoverljivi zato što imate utisak da nikada ne saznate celu istinu. Živimo u mestu gde su se dešavala ubistva, imam potrebu da upoređujem sa prethodnim iskustvima. Postavlja se pitanje da li nas teše – rekla je urednice Politike.
Ona je dodala kako se “oseća nelagodno kada joj neko kaže da su u pitanju amateri”.

– I napad na Zorana Đinđića na magistrali delovao je amaterski, malo smo se smejali tome, a ispostavilo se da je ipak bilo opasno – izjavila je Smajlović.

Kriminolog Nikolić rekao je kako “gomila opušaka, koji su pronađeni na mestu zločina, mogu da budu varka”.

– Važan je motiv, nalogodavac. Pitamo se ko ima razloga za nekakvu destabilizaciju. Takav biznismen ima osećaj za stepe opasnosti i sigurno ne bi dostupio da ga zaskoče dva amatera – rekao je kriminolog.

Radenković, pomoćnik načelnika UKP, istakao je da su “rešena i neka starija ubistva, kao što je ubistvo male Tijane”.

– Biće vrlo brzo rešeno rasvetljavanje pokušaja ubistva Milana Beka – rekao je Radenković.