Ljudski faktor nije uticao na pojavu algi i nematoda u vodi u Užicu

Analiza Instituta 'Jaroslav Černi' pokazala je da ljudski faktor nije uticao na pojavu algi i nematoda u Sušičkom vrelu u Užicu, preneo je večeras RTS.

Kako navode u Institutu, moguće je da su se alge našle u slivu uzvodno od Sušičkih vrela, gde za to postoje uslovi, a da su obilne padavine uticale na to da do vrela dođu.

– Ako analize nakon tri dana uzastopno pokažu da nematoda i algi više nema, voda može ponovo da se koristi, ali mora da se vodi računa i da se pojača nadzor i monitoring kako bi se blagovremeno detektovala eventualna pojava i vodovod na kraći period isključio dok prođe talas zagađenja, u slučaju većih i obimnijih padavina – rekao je za RTS Prvoslav Marjanović iz Instituta „Jaroslav Černi”.

Pojavom obilnih padavina isti scenario bi mogao da se ponovi, pa, kako se navodi, iako je Sušičko vrelo alternativni izvor, ono nije bezbedno i traži zaštitu i rekonstrukciju.

U Užicu je u nedelju uvedeno vanredno stanje zbog pojave algi i nematoda u vodi za piće koja stiže sa alternativnog izvorišta Sušička vrela, a građani se snabdevaju iz cisterni.

Ranije danas, direktor užičkog Vodovoda Dragan Simić pušten je iz pritvora i, ukoliko dođe do daljeg postupka protiv njega, braniće se sa slobode.

Simić je priveden 22. jula zbog sumnje da je izvršio krivično delo izazivanja opšte opasnosti zbog neobezbeđivanja opreme i vodovodne infrastrukture sa zahvata Sušička vrela do postrojenja za preradu vode Cerovića brdo, kao i zbog sprovođenja kontrole pijaće vode dva umesto četiri puta mesečno.