Ljut što ga kolege nisu podržale, Aleksandar Šapić napušta DS?

Aleksandar Šapić, predsednik opštine Novi Beograd i bivši visoki funkcioner DS, napušta demokrate i osniva grupu građana.

Kako saznaje dnevni list „Danas”, Šapić će u narednih desetak dana izaći iz DS i formirati grupu građana koja bi mogla da se zove „Za naš grad”.

Prema rečima naših sagovornika, Šapićev plan o formiranju grupe građana nije nov, ali je sada odlučio da ga realizuje jer je već mesecima pod pritiskom naprednjaka koji u toj opštini pokušavaju da ga smene.

Kako kažu izvori lista “Danas”, Šapićev cilj je da ostane na mestu predsednika opštine Novi Beograd i sa svojom grupom građana uđe u koaliciju sa naprednjacima u toj opštini. Prema rečima sagovornika lista “Danas”, nedavno je opštinski odbor DS u Novom Beogradu razgovarao o tome i DS je spremna da, zarad opstanka na vlasti u toj opštini, podrži Šapićevu grupu građana i koaliciju sa naprednjacima.

U Gradskom odboru DS u Beogradu nisu hteli da komentarišu saznanja ovog lista. Nezvanično im je rečeno da ta Šapićeva ideja postoji odranije i da DS neće podržati koaliciju s naprednjacima u Novom Beogradu. Oni nezvanično kažu da tri odbornika koja su bila na listi DS za gradske izbore i sada nisu u odborničkom klubu demokrata.

Izvori lista “Danas” navode da, osim što planira da osnuje GO u opštinskom parlamentu Novi Beograd, Šapić planira i da ima svoju grupu građana u Skupštini grada Beograda i drugim beogradskim opštinama. Kako saznaje “Danas”, do sada na svojoj strani Šapić već ima tri odbornika DS u Skupštini grada.

Podsetimo, kako je “Danas” pisao pre nekoliko meseci, Šapić je nezadovoljan zbog načina na koji je DS reagovala kada je objavljena vest da je njegov doktorat na Fakultetu za poslovni i industrijski menadžment Univerziteta Union u pojedinim delovima plagiran.

DS je povodom toga saopštila da joj ne pada na pamet ni da pomisli da je u pitanju „najgluplje obrazloženje o plagijatu koje su ikada čuli”, a kamoli da to kažu, da im ne pada na pamet da ruše internet sajt Peščanika, na kojem je tekst grupe autora o doktoratu objavljen.

Stranka je tada saopštila i da se pridružuje pozivu grupe autora da Univerzitet Union u Beogradu pokrene postupak preispitivanja disertacije i doktorskog zvanja Šapića. Demokrate su dodale da će svi naredni postupci kako Aleksandra Šapića, tako i DS, zavisiti od ishoda tog preispitivanja, kao i da će biti preduzeti bez oklevanja, patetike i spinovanja.