Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je da u Srbiji nije bilo propusta u lečenju preminule mlade novinarke iz Novog Sada Marine Kovačev.

 

Na pitanje da li je prepoznao probleme u zdravstvenom sistemu na koje je upozorila majka mlade novinarke iz Novog Sada Marine Kovačev koja je nedavno preminula u Istanbulu, Lončar je rekao da svaki sistem ima problema i da je “tu da ih rešava”.

Majka preminule devojke Svetlana Bošković apelovala je na ministra Lončara i nadležne da promene zdravstveni sistem Srbije i da zatraže od zaposlenih da se “podsete položene Hipokratove zakletve i da olakšaju pacijentima lečenje”, a njihovim najbližima da “ne ubiju svaku nadu”.

– Tražio sam izveštaj i mogu da govorim samo o tim činjenicama, a to je da je mlada devojka bolovala od najmalignijeg tumora od koga je preživljavanje do jedan odsto do godinu dana – rekao je Lončar.

OTVORENO PISMO KAO ŠAMAR SRPSKOM ZDRAVSTVU: Majka preminule novinarke poručila ministru – SETITE SE HIPOKRATOVE ZAKLETVE

 

Dodao je da tokom lečenja nije bilo primedbi rodbine i da je devojka primala terapiju koja se daje i u svetu.

Bila je u jedokrevetnoj sobi na institutu, primala je terapiju koja se daje u celom svetu, terapija koja postoji za tu bolest, koja je dostupna. Imala je privatan broj telefona doktora koji je lečio i kog je mogla da pozove kad god hoće. Ono što ja znam što se izdešavalo u Turskoj da je doktor dobio poruku zahvalnosti za to, poslali su mu i neko pismo zahvalnosti. Pitao sam kakve su bile zamerke, šta je bilo, toga nije bilo na mestima gde je ona lečena – izjavio je Lončar.

Zdravstveni sistem u Srbiji, prema njegovi rečima, neće nikom davati lažnu nadu.

– Nećemo uzimati novac da bi rekli nekom da možemo da ga izlečimo. Ima dosta slučajeva da se bolesnima u inostranstvu obeća izlečenje, da rodbina uplati novac, a da bolesnik ne stigne ni da otputuje – rekao je Lončar. loading...