Lončar: U Srbiji 2. 455 lekara bez posla

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas u Bogradu da 2.455 lekara u Srbiji trenutno čeka na posao i da će uskoro biti utvrđeno koliko lekara i iz koje specijalističke oblasti nedostaje.

Lončar je novinarima u Hotelu Hajat rekao da se svake godine 1.087 studenata upiše studije medicine i da je Ministarstvo formiralo timove koordinatora koji treba da rade na utvrđivanju relevantnih podataka u zdravstvu koji se tiču broja lekara i njihovog kapaciteta.

– Za sedam dana trebalo bi da dobijemo njihove predloge o tome koliko kojih lekara nedostaje – istakao je Lončar rekao je on, dodajući da je važno utvrditi koliko njih ide u penziju kao i koliko ih odlazi u privatnu praksu.

Lončar je kazao i da Medicinski fakultet u Beogradu proverava navode da je doktor Kliničkog centra Niš Milan Jovanović u svojoj studiji na osnovu koje je stekao zvanje vaskularnog hirurga unosio netačne podatke koji se, prema pisanju Blica, odnose na delove rada o broju
intervencija i o medicinskim zahvatima.

– Treba sačekati istragu. Ministrarvo će u okviru zakona preduzeti određene sankcije ako je neko pogrešio – istakao je ministar.

Prema pisanju Blica, Medicinski fakultet u Nišu danas šalje zahtev fakultetu u Beogradu da se preispita i oduzme sporna specijalizacija Jovanoviću.