Lončar: ‘U Srbiji postoji rizik od ebole’

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio da u Srbiji nema obolelih od ebole, ali da rizik od pojavljivanja te bolesti postoji sve dok u svetu traje epidemija.

– U Srbiji nema obolelih od ebole, niti sumnje da postoje oboleli. Ipak, dok traje epidemija u svetu postoji realna opasnost da se ona pojavi i kod nas – rekao je Lončar za dnevni list Danas od petka.

On je dodao da će se u tom slučaju primeniti mere ranog otkrivanja i brzog reagovanja.

Prema njegovim rečima, zdravstveni sistem Srbije spreman je da adekvatno odgovori na svaku sumnjivu situaciju i pojavu oboljenja od virusa ebole, a zdravstvene ustanove upoznate su sa protokolima.

Govoreći o trenutnim aktivnostima, Lončar je kazao da se stanje osoba koje dolaze iz zemalja ugroženih ebolom prati i nadzire 21 dan, a da zdravstveni radnici prolaze kroz obuku za reagovanje u slučaju pojave virusa.

– Ta obuka će biti nastavljena u zdravstvenim ustanovama širom Srbije. Ona obuhvata procedure i praktično uvežbavanje rada sa opremom koja je potrebna za zaštitu zdravstvenih radnika u slučaju pojave zaraženih – zaključio je ministar.loading...