LOŠA VEST ZA PUŠAČE: Pakla cigara će koštati 415 dinara?

Pušenje Cigarete
Pixabay.com

Cigarete bi u Srbiji od 1. januara 2017. godine trebalo da poskupe bar duplo, a pušenje će biti strogo zabranjeno na svim javnim mestima.

 

Reč je o obaveznom usklađivanju domaće akcizne politike sa onom koja važi u EU, što znači da bi sa sadašnjih 50 evra na 1.000 cigareta, akciza iznosila 90 evra na 1.000 cigareta. Tako će, na primer, cigarete koje su do sada koštale 230 dinara, od januara koštati 415 dinara.

Osim usklađivanja akcizne politike, ovde je reč i o isteku starog dogovora koje je Vlada Zorana Živkovića 2003. godine postigla s predstavnicima duvanske industrije.

– Kad su 2003. godine tražili kupce za fabrike u Vranju i Nišu, obavezali su se da narednih godina Srbija neće naglo povećati cene cigareta, da neće u potpunosti zabranjivati pušenje na javnim mestima, ali ni reklamiranje kroz akcije – kaže izvor “Kurira” koji je želeo da ostane anoniman.

Iako na televiziji ili na bilbordima niste mogli da vidite reklame za duvanske proizvode, cigarete su istaknute na trafikama i po kafićima.

Sad svega toga neće biti, jer taj dogovor uskoro ističe i očekuje se da se u 2016. godini donese novi zakon koji će početi da se primenjuje od 2017. godine.