Macura o đurđevdanskoj trpezi: Svinjetina na 35 stepeni je atak na organizam

Slavsko veselje uz najbliže prijatelje, porodicu, decu koja neobavezno trčkaraju okolo sasvim je normalna slika u nas Srba. Mnogo hrane na stolovima, koja se smenjuje od predjela do dezrta – maminih i bakinih neizostavnih sarmi, pečenja i rozen torte, koja je svake godine sve bolja. Ovakav scenario sačekaće sve koji danas slave Đurđevdan. Međutim, budite oprezni i vi koji slavite i vi koji odlazite u goste. Očekuju se temperature do 35 stepeni, što nikako neće prijati vašem 'slavskom stomaku'.

 

Pretpostavljamo da ćete, ako ste gost, sebi danas dati malo oduška i opustiti se uz svekrvinu jagnjeću čorbu i taštine rafaelo kuglice i tastovu ljutu iz Čačka. Budite umereni jer visoke temperature kakve se očekuju danas u čitavoj Srbiji, mogu loše da utiču na vaše zdravlje.

Nada Macura, portparolka Hitne pomoći objasnila je za Dnevno.rs čega bi trebalo posebno da se čuvate.

– Đurđevdan kod našeg naroda uvek izaziva pravi pomor prasića i jagnjića. Ljudi treba da znaju da je meso sklono kvarenju na ovako visokim temperaturama. Jedina prevencija je termička izolacija i čuvanje jednom ispečenog mesa u frižideru na niskim temperaturama – naglasila je ona i posebno apelovala na sve koji danas planiraju da se ”opuste”.

Kako je Macura objasnila, svinjetina na 35 stepeni je atak na organizam.

– Ipak, ne možemo protiv običaja, a ja samo apelujem na ljude da paze koliko jedu i da piju što manje alkohola – dodala je portparolka Hitne pomoći.

Nrednih dana promenljivo vreme

Podsetimo, u četvrtak će biti promenljivo oblačno i svežije, uz umeren i jak severozapadni vetar.

Mestimično se očekuju kiša, pljuskovi i grmljavina. U petak i subotu biće pretežno sunčano i umereno toplo. Zatim promenljivo oblačno sa pljuskovima i grmljavinama, uglavnom u nedelju i ponedeljak.