Maja Gojković: U SNS nema partijskog biča

Maja Gojković izjavila da će Skupština danas i sutra razmatrati izveštaje koje je podnelo više regulatornih tela a da će poslanici SNS moći da glasaju kako žele.

– U poslaničkoj grupi SNS ne postoji institut ‘partijskog biča’ kakav postoji u nekim zemljama Evropske unije – rekla je predsednica Skupštine Srbije za RTS, odgovarajući na pitanje kakav ishod glasanja očekuje, s obzirom na to da su izveštaji prošli skupštinske odbore i da ih nisu podržali svi poslanici SNS-a.

Uoči sednice, predsednica skupštine je rekla da je “odlučila da se rad podeli u dva dana da bi svi poslanici mogli da govore na adekvatan i kvalitetan način o svim ovim izveštajima koji su pred nama”.

Ona je podsetila da je “zakonska obaveza regulatornih nezavisnih tela da podnose godišnje izveštaje parlamentu da bi se parlament izjasnio o tim izveštajima i usvojio zaključke i preporuke”.

Parlament će, na četvrtoj posebnoj sednici u ovoj godini, razmatrati izveštaje Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i Zaštitnika gradjana za 2013. godinu, kao i izveštaj o sprovodjenju Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, koje je podneo poverenik Rodoljub Šabić.

Na dnevnom redu sednice je i izveštaj o radu Agencije za borbu protiv korupcije za 2013. godinu, sa Izveštajem o sprovodjenju Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije, koji je podnela Agencija za borbu protiv korupcije, kao i izveštaj o radu Državne revizorske institucije (DRI) za 2013.

Govoreći o najavi premijera Vučića da će se ovih dana u skupštini razgovarati o izveštaju vlade o merama koje su preduzete za vreme poplava, Gojković je rekla da zasad ne zna kad će biti održana ta sednica.

Ona je rekla da se očekuje da “do tada predsednik vlade i vlada razmotre sve te izveštaje koje prikupljaju ovih dana od ministarstava i drugih nadležnih organa, javnih preduzeća i lokalnih samouprava” i dodala da će “izaći pred parlament sa sveobuhvatnim izveštajem i tražiti da se zakaže sednica”.

Na pitanje kakvi su prioriteti skupštine, Gojković je odgovorila da je ubedjena da će se raditi “do kraja juna i do kraja jula”, što je dovoljno da se isprati čitava agenda koja je najavljena u premijerovom ekspozeu.

Ona je precizirala da očekuje da skupština iduće nedelje nastavi sa razmatranjem seta finansijskih zakona, a uskoro i Zakona o radu, segmenta zakona koji će poboljšati položaj gradjevinaca i ostalih važnih zakona koji će poboljšati uslove poslovanja u Srbiji, a koji su najavljeni u ekspozeu.