MALE BOGINJE STIGLE U BEOGRAD: Zabeležena ČETIRI slučaja zaraze – KOD JEDNE OSOBE VEĆ DOŠLO DO KOMPLIKACIJA

vakcina
pixabay

Četiri osobe iz Beograda obolele su od malih boginja, a da prethodno nisu bile u kontaktu sa zaraženima.

 

Kako je saopštio Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, četiri slučaja malih boginja kod osoba sa prebivalištem u Beogradu laboratorijski je potvrdio Institut Torlak.

 
U izveštaju Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” navodi se da je za ove osobe Gradski zavod za javno zdravlje Beograd dostavio prijavu sumnje, a ono što zabrinjava jeste da oboleli nisu bili u kontaktu sa osobama sa područja Kosova i Metohije, niti sa osobama sa sličnom kliničkom slikom na teritoriji prebivališta.

– Dve obolele osobe su u uzrasnoj grupi mlađih od pet godina, dok su preostale dve obolele osobe starije od 20 godina. Oboleli su nevakcinisani, odnosno nepoznatog vakcinalnog statusa – dodaje se u izveštaju.

 

Svi oboleli su hospitalizovani na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije “Dr Vukan Čupić”, odnosno na Klinici za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije.

Kod jedne od obolelih osoba dijagnostikovana je upala pluća, kao jedna od težih komplikacija malih boginja, stoji u izveštaju o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji malih moginja (morbila) u Republici Srbiji.