MALIM MATURANTIMA JOŠ JEDNA ŠANSA: Počinje drugi krug završnog ispita, a evo kada se očekuju REZULTATI

prijemni ispit
dnevno.rs/kolaž

Mali maturanti koji u junu nisu mogli da polažu završni ispit, novu šansu imaće u drugom krugu od 21. do 23. avgusta.

 

Test iz srpskog (maternjeg) jezika zakazan je za danas 21. avgusta, test iz matematike za utorak 22. avgust, dok će kombinovani test (istorija, geografija, fizika, hemija, biologija) biti održan 23. avgusta.

Na test izlaze oni koji su pali na popravni ispit, koji iz zdravstvenih ili nekih drugih razloga nisu polagali završni ispit u junskom, prvom krugu. 

Svi učenici moraju da polažu malu maturu koja predstavlja zvaničan završetak osnovne škole, a broj osvojenih poena važan je za rangiranje i upis u srednju školu. 

Na svakom od tri testa učenici maksimalno mogu osvojiti po 10 poena, dok uspeh iz škole nosi 70 bodova. 

Ministarstvu prosvete do 9. avgusta prijavljeno je 618 učenika koji će polagati završni ispit u drugom krugu i to 380 učenika za polaganje završnog ispita u redovnoj osnovnoj školi i 238 polaznika za polaganje završnog ispita u školama koje ostvaruju programe obrazovanja odraslih. 

Iz ministarstva podsećaju da taj broj nije konačan jer se i dalje školama prijavljuju učenici nakon položenih razrednih i popravnih ispita, kao i učenici iz Republike Srpske, ali i oni učenici koji iz zdravstvenih ili porodičnih razloga nisu mogli da izađu na završni ispit. 

Očekuje se i naknadno prijavljivanje odraslih polaznika, koji najčešće zbog sezonskih poslova nisu stigli da se prijave u roku, naglašavaju u Ministarstvu prosvete i dodaju da će se štampati dovoljno testova i za učenike i polaznike koji kasne sa prijavljivanjem. 

Preliminarni rezultati testa biće objavljeni 24. avgusta, a konačni 26. avgusta, nakon čega će uslediti treći upisni krug u srednje škole