Mama htela da kupi sinu knjige za školu, ali naišla na 3 različita spiska: Savet direktora je JOŠ VIŠE ŠOKIRAO

Škola
Pixabay.com

Mama jednog budućeg beogradskog prvaka suočila se sa velikom dilemom kada je odlučila da detetu obezbedi potrebne udžbenike na vreme.

 

Spisak knjiga koje je škola odabrala za polaznike prvog razreda u toj školi pronašla je na sajtu Ministarstva prosvete, sajtu škole i ulaznim vratima škole. Problem je bio u tome što su sva tri spiska bila različita.

Na sajtu Ministarstva prosvete, komplet knjiga obuhvatao je osam predmeta, onaj na sajtu škole šest, dok je na spisku okačenom na ulaznim vratima škole bio jedan manje.

Malo je reći da je u tom trenutku bila u dilemi šta da radi, ali je dodatni šok usledio kada joj je direktor škole na pitanje – koje sad knjige da kupi, odgovorio – najbolje da ne kupujete ništa dok ne počne škola.

Osim osećaja nelagode pri pomisli da će se početkom septembra gurati u redu ispred knjižare, postoje i objektivne okolnosti koje ne pogoduju tezi – čekajte pa ćete videti.

Za one koji ne znaju, izbor udžbenika za školsku 2016/2017. izvršen je na osnovu javnog poziva od 25. februara do 10. aprila, na osnovu prikupljenih mišljenja učenika i roditelja, analize nastavnika svih udžbeničkih kompleta I donošenja odluke o izboru kompleta, navodi se na sajtu Ministarstva prosvete.

Katalog udžbenika na sajtu Ministarstva objavljen je 30. aprila, četiri meseca pre početka nove školske godine, što daje prostora da se sve obezbedi na vreme i da se ne jurca u zadnji čas po knjižarama.

U Ministarstvu prosvete objašnjavaju da je razlika u broju predmeta u konkretnoj školi nastala jer su neke knjige obavezne, a neke nisu, što je na sajtu Ministarstva pored svakog predmeta naznačeno.

U ovom slučaju, međutim, kod svih osam predmeta je pisalo da su udžbenici obavezni.

Na to je usledio odgovor da je spisak udžbenika za svaku školu u Srbiji i za svaki razred javan i dostupan, da su to spiskovi koje su škole same pravile i da ne bi smele sada da odstupaju od njega.

Na pitanje šta da radi roditelj koji od direktora škole dobije odgovor da je najbolje da još ne kupuje knjige i da sačeka 1. septembar, u Ministarstvu prosvete kažu da u tom slučaju i Inspekcija može da proveri o čemu je reč.

“Tehnički problemi”

Povodom žalbi roditelja da pojedine škole još nisu objavile spiskove udžbenika, u Ministarstvu navode da to nije moguće i da su izbori kompleta udžbenika za sve razrede svih škola u Srbiji dostupne na njihovom sajtu.

Na pitanje B92 kako je moguće da nije dostupan spisak udžbenika za prvi razred Osnovne škole “Đuro Strugar” na Novom Beogradu, iz Ministarstva su kazali da je problem bio tehničke prirode, jer su u toj školi imali problem sa unosom spiska u aplikaciju i da će to biti urađeno tokom dana.loading...