MARIJAN RISTIČEVIĆ ŠALJE ČINČILE U UŽASNU SMRT: Aktivisti tvrde da hoće da legalizuje ubijanje ovih nežnih stvorenja

Marijan Rističević
Wikipedia/Hercules strong

Predsednik skupštinskog Odbora za poljoprivredu Marijan Rističević sazvao je sednicu za utorak, 5. jun, na čijem dnevnom redu će biti samo jedna tačka - ukidanje zabrane uzgajanja krznašica, odnosno, usklađivanje Zakona o dobrobiti životinja sa Zakonom o stočarstvu.

 

Predsednica azila “Džesika” i borkinja za prava životinja Zlata Korjenić tvrdi za list Danas da je Rističević zakazao sednicu kako bi predupredio zabranu ubijanja činčila, koja na snagu stupa početkom sledeće godine.

– Po svaku cenu hoće da ubijaju činčile u Srbiji iako zabrana stupa na snagu 1. januara 2019. Menjanjem Zakona o dobrobiti životinja mimo svake procedure, činčile će uvrstiti u stoku i njihovo ubijanje će biti legalizovano – upozorava Korjenić.

Marijan Rističević za Danas kaže da nije zabranjeno ubijanje krznašica već uzgoj radi proizvodnje krzna, “ali je kasnijim Zakonom o stočarstvu od 2016. ta prizvodnja legalizovana”.

– Imamo obavezu da uskladimo Zakon o dobrobiti životinja sa Zakonom o stočarstvu. Kontrapitanje je zašto neko traži zabranu proizvodnje krzna, ali ne i zabranu uvoza krzna. Zašto zabrane nema u 24 države EU, te zašto Danska ima 1.500 sa 20 miliona krznašica i u berzi krzna u Kopenhagenu ostvaruje prihod od 850 miliona evra – objašnjava Rističević.

 

Zlata Korjenić kaže da se tačan broj farmi za uzgoj činčila u Srbiji ne zna, jer mnoge nisu prijavljene i nalaze se čak i u stanovima. Ona dodaje da se, u jednoj od najvećih farmi, prema izveštaju veterinarskog inspektora, činčile ubijaju u gasnim komorama.

Prema njenim rečima, životinje sa ostalih farmi se izvoze u inostranstvo, mahom u Češku, a prihodi od ovog “biznisa” su enormni.

Zbog namere Rističevića da, kako kaže, legalizuje ubijanje činčila, Korjenić je pisala predsedniku i premijerki Srbije da ih o tome obavesti.

– Ta mila, mala stvorenja, koja inače žive 15 godina, guše se u gasnoj komori sa devet meseci starosti. Ne dozvolite da se u dobrom procentu građana Srbije stvori mržnja. Varvarstvo u Srbiji prema životinjama mora prestati – kaže Korjenić, a prenosi Danas.