Marko Mišković: Bio sam klinac, potpisivao sam šta mi je otac dao

Optuženi za malverzacije u putarskim preduzećima Marko Mišković rekao je na današnjem suđenju da njega putarska preduzeća nikada nisu interesovala i da on nije učestvovao u donošenju važnih poslovnih odluka.

U nastavku suđenja pred Višim sudom, Marko Mišković odgovarao je na pitanja advokata, tuzioca i sudija i to uglavnom sa “ne”, “nisam upoznat”, “nisam imao uvid” ili “ne znam”.

Marko Mišković negirao je u svojoj odbrani navode optužnice odgovarajući na pitanja tužioca i branilaca ostalih optuženih.

On je istakao da odluku o prodaji akcija u putarskim preduzećima 2008.godine nije doneo on, već njegov otac.

Optužnica tereti vlasnika Deta holdinga Miroslava Miškovića i još 10 optuženih, među kojima su njegov sin Marko i vlasnik Nibens grupe Milo Đurašković, da su od 2005. do 2010. putarska preduzeća, iz kojih su nezakonito izvlačili novac, oštetili za 16,95 milijardi dinara, a utajom poreza državni budžet za 472 miliona dinara.

Bio sam klinac, nisu me interesovala putarska preduzeća

Marko Mišković negirao je da je vlasnik kompanije Mera invest u Srbiji, a koja se u optužnici navodi kao kompanija koja je ostvarila protiv pravno imovinsku korist prodajom akcija Preduzeća za puteve Niš čija je vrednost, prethodno, na nezakonit način uvećana.

Mišković je naveo da je vlasnik Mera investa, kiparska firma “Parmidoli”.

Međutim, kada ga je predsedavajući sudskog veća Vladimir Vučinić pitao da li je on vlasnik 100 odsto akcija u “Parmidoliju”, on je odgovorio da misli da jeste, ali da nije imao uvid.

“Mislim da jesam, moguće je da sam potpisao. Ja sam tada bio klinac i mene to nije interesovalo. Znate, kada vam roditelji daju nešto da potpišete, vi to uradite i ne obraćate pažnju na to”, objasnio je on.

Marko Mišković je kazao i da je njegov otac Mirosav Mišković doneo odluku o dokapitalizaciji PZP NIš, a potom i o prodaji akcija tog preduzeća Milu Đuraškoviću, vlasniku Nibens grupe i Mera invest found sa holandskih Antila.

Kako se navodi u optužnici, kada su akcije PZP Niš prodate Nibens korporaciji, one tada nisu imale nikakvu vrednost.

Upitan da li je on donosio strateške odluke, Marko Mišković je naveo da je on odlučio da se da novac fudbalskim klubovima Zvezda, Napredak i OFK.

“Ako to nije strateška odluka, dati tri i po miliona evra Crvenoj Zvezdi, onda ja ne znam šta je strateška odluka”, rekao je Marko Mišković.

Nakon saslušanja svog sina, prigovor je uložio njegov otac Miroslav Mišković, rekavši da tužiteljka “nije postavlja fer pitanja jednom mladom čoveku”.

Miroslav Mišković je krajem decembra završio izlaganje svoje odbrane i tada je tvrdio da njegov sin nema nikave veze sa putarskim preduzećima niti da su ga

ona interesovala.

Oni su prema tvrdnjama starijeg Miškovića u taj posao ušli kao čisti finansijski investitori da bi zaradili novac.

Proces iz sudnice prate domaći kao i strani posmatrači kojima je obezbeđen prevod o trošku vlasnika “Delta holdinga”, po odobrenju suda, a njihovo prisustvo očekuje se i u nastavku procesa.loading...