MATURANTI DANAS POLAŽU TEST IZ MATEMATIKE: Čuvajte se trik pitanja i ponesite flašicu s vodom!

Maturanti Matura Test
Beta

Budući srednjoškolci danas polažu test iz matematike, koji im je prošle godine bio teži nego srpski! Mučili su se sa geometrijom i logičkim zadacima, a priznaju da ih je najviše zbunilo prvo, ubedljivo najlakše pitanje, koje je trebalo da im testira koncentraciju.

 

Naime, zadatak je bio da pogode pobednika trke na 100 metara, a pred sobom su imali tačna vremena svih takmičara. Međutim, zbog treme i zbunjenosti, mnogi su zaokružili najveće umesto najmanje vreme. Mnogi đaci su nakon urađenog testa priznali da su naseli na ovo trik pitanje.

Miodrag Sokić iz Foruma beogradskih gimnazija i bivši profesor matematike kaže da je prvo pitanje stvar matematičke logike, te da su deca to morala da znaju.

– To se ne uči već mora malo da se razmisli. Đaci kojima je ovo bilo teško ili trik pitanje nisu se dobro pripremili ili su bili umorni i slabo koncentrisani. Ovde je reč o obrnutoj proporcionalnosti, a to je jedna od suštinskih relacija u matematici – objašnjava Sokić.

Maturanti su se žalili i na 19. i 20. zadatak iz geometrije. Profesori, međutim, ističu da deca koja su imala dobre ocene iz matematike ne bi trebalo da imaju velikih problema sa ovim zadacima.

Zbog nаjаvljene vrućine nаrednih dаnа u Srbiji, Ministаrstvo prosvete, nаuke i tehnološkog rаzvojа аpelovalo je dа škole učenicimа koji polаžu zаvršni ispit obezbede što ugodnije uslove – rаshlаđene prostorije i flаšice s vodom.