Međunarodni dan izbeglica: U ratnom vihoru najviše stradaju deca – kako ih zaštititi?

izbeglice
Sos dečija mreža

U Srbiji se trenutno nalazi 6.500 izbeglica, među kojima je oko 2.500 dece, od kojih su 1.200 maloletnici bez pratnje, podaci su kojima raspolažu organizacije "International Rescue Committee" i „Save the Children“. Povodom 20. juna, Međunarodnog dana izbeglica, SOS Dečija sela Srbija podsećaju da u ratnim okolnostima najviše pate i stradaju deca, kao i da su deca naugroženija i najranjivija kategorija izbeglica kojoj je potrebna najveća zaštita.

 

Na svom putu deca su izložena dodatnim rizicima, kao što su nasilje, teški uslovi putovanja, ograničen pristup osnovnim pravima. Kao organizacija posvećena brizi o deci i u skladu sa sveobuhvatnim okvirom o zaštiti dece u migracijama, koji je nedavno objavila Evropska komisija, SOS Dečija sela Srbija podsećaju da deca moraju biti na prvom i najvažnijem mestu i da njihova zaštita mora biti prioritet svih nas.

Povodom Međunarodnog dana izbeglica, SOS Dečija sela Srbija organizuju izložbu “Boje života”, koja će se održati 21.06.2017. godine, sa početkom u 13.30, u Centru za kulturnu dekontaminaciju (Birčaninova 21, Beograd). Autori izloženih radova i fotografija su izbeglice – deca i mladi koji borave u prihvatnim centrima Adaševci i Principovac.

Radovi prikazani na izložbi nastali su na likovnim radionicama koje su SOS Dečija sela Srbija, uz pomoć akademskog slikara Miloša Ostojića, tokom aprila 2017, organizovala za decu i mlade u Prihvatnim centrima Adaševci i Principovac. Kroz radionice je tokom 4 nedelje prošlo 135 polaznika i polaznica različitih uzrasta iz različitih zemalja. Rezultat su radovi na teme poput apstraktnog i akcionog slikarstva, mrtve prirode, portreta i mašte, nastali uz pomoć tehnika kao što su kolaž, akvarel, tempera, crtanje olovkom.

Likovne radionice, kao deo okupacionih aktivnosti koje SOS Dečija sela sprovode sa izbeglicama, u okvuru programa „Solidarnost“, naišle su na veliko interesovanje i izazvale jako dobar efekat među korisnicima koji su na njima otkrili sve mogućnosti koje umetnost pruža i iskoristili priliku da univerzalnim jezikom umetnosti iskažu svoju kreativnost i podele osećanja.

Pored 129 umetničkih radova i crteža, na izložbi „Boje života“ biće prikazano i 29 fotografija Abuzara Soultanija, fotografa koji dolazi iz Irana, već duže vreme boravi u Prihvatnom centru Adaševci i često volonterski pomaže u realizaciji aktivnosti koje SOS Dečija sela organizuju u ovom prihvatnom centru. Za posetioce smo pripremili i projekciju kratkih promotivnih filmova o radu SOS Dečijih sela Srbija i izbegličkoj krizi.

– Inspiraciju pronalazim u želji za boljim i lepšim životom. Prilagođavajući se situaciji u kojoj se nalazim, sve fotografije snimljene su mobilnim telefonom – iznosi Abozar.

Izložba „Boje života“ već je prikazana u Šidu, gde je naišla na veliko interesovanje, a nakon Beograda obići će i druge lokacije u Srbiji na kojima su SOS Dečija sela angažovana na pružanju pomoći i podrške izbeglicama.

– Ova izložba je kruna svega što smo radili gotovo mesec dana. Likovne radionice su rađene sa ciljem da imaju terapijski efekat – da im pomognu da savladaju neke svoje probleme, da se opuste i savladaju svoju kreativnost. Ima radova koji su vrlo depresivni i pokazuju njihovu trenutnu situaciju, a ima radova koji su jako interesantni – naročito dečiji radovi, jer deca žele da, kroz svoje radove, nesebično podele sa svima nama svoje utiske i emocije – kaže Miloš Ostojić, akademski slikar, voditelj likovnih radionica u Adaševcima i Principovcu.

SOS Dečija sela Srbija, u okviru programa „Solidarnost“, obeležiće 20. juna Međunarodni dan izbeglica i kroz radionice, kreativne sadržaje i različite aktivnosti za decu i porodice u prihvatnim centrima u kojima je organizacija angažovana na pružanju pomoći izbeglicama (Principovac, Adašvci, Preševo, Bujanovac, Kikinda i Obrenovac).

20. jun se, odlukom Generalne skupštine UN, kao Međunarodni dan izbeglica obeležava od 2000 godine, sa ciljem da se skrene pažnja na položaj izbeglica širom sveta i ukaže na značaj pružanja pomoći, koja je ovim ljudima i više nego potrebna.

Program urgentne pomoći „Solidarnost“ pokrenut je u avgustu 2015. godine, sa ciljem pružanja materijalne pomoć i psihosocijalne podrške deci i porodicama, izbeglicama sa Bliskog Istoka, na njihovom putu kroz Srbiju. Pored direktne brige o deci i porodicama, SOS Dečija sela Srbija obezbedila su Sigurna mesta za decu, Kutak za majku i dete, Porodični kutak,  IT kutak, podršku “Super autobusa” i mobilnih i timova za zaštitu dece, distribuciju neophodne pomoći, kao i podršku nadležnim državnim institucijama i lokalnim zajednicama, kroz jačanje njihovih kapaciteta za odgovor na izbegličku krizu.