Megatrend: Nazovi stručnjaci obmanuli javnost, Stefanovićev rad je autentično naučno delo

Rektor Univerziteta Megatrend Mića Jovanović izjavio je danas da je doktorska disertacija ministra unitrašnjih poslova Nebojše Stefanovića 'apsolutno autentično naučno delo'.

Komentarišući napis o plagiranju doktorata Nebojše Stefanovića, Jovanović je rekao da su na portalu Peščanik “nazovi stručnjaci namerno obmanuli javnost” i poručio da će Univerzitet razmotriti i podnošenje krivične prijave protiv autora tog teksta.

– Nemamo nameru da utvrđujemo da li je reč o plagijatu, pošto je to već utvrđeno pre nego što je Stefanović branio disertaciju – kazao je Jovanović i dodao da će biti formirana komisija koja će se baviti “odbranom Univerziteta Megatrend, kao i Nebojse Stefanovića”.

Po rečima Jovanovića, komisija je u fazi formiranja, biće petočlana, a činiće je predstavnici Megatrenda i državnog univerziteta.

– Reč je o napadima sa političkom konotacijom – smatra Jovanović.

Po njegovim rečima, Stefanović je za doktorat sproveo empirijska istraživanja, te samim tim rad ne može biti plagijat.

– Istraživanje je sprovedeno na 200 ispitanika, tako da postoji i 200 svedoka da nije reč o plagijatu – kazao je Jovanović.

Rektor je precizirao da je Stefanović u svom, kako je naveo, izuzetnom radu, analizirao i statistički dokazao 16 iznetih hipoteza.

– Ovi nazovi istraživači su prenebregli činjenicu da je Nebojša Stefanović magistar nauka, a ne master i da u tom slučaju nisu potrebne doktorske studije od šest semesatara, već se piše disertacija koja se naknadno brani – kazao je Jovanović.

Dodao je da je sadašnji ministar unutrašnjih psolava, a nekadašnji predsednik Skupštine Srbije svoj rad branio javno, a među prisutnima bilo je i predstavnika medija.

Disertacija Nebojše Stefanovića je pet nedelja bila u biblioteci univerzita, na uvidu javnosti.

– Niko nije imao bilo kakvih primedaba, a da je ih je bilo, komisija bi povukla doktorat – kazao je Jovanović.

Rektor Univeriteta Megatrend ukazao je da je, pored empirijskih istraživanja, Stefanović koristio i javnosti dostupne i svima poznate podatke, pa ni tu ne može biti reč o plagiranju.

Na sajtu portala Peščanik, u nedelju je objavljen tekst u kojem se ukazuje na ozbiljne indicije da je deo doktorata ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića plagijat. Nebojša Stefanović je juna 2013. godine odbranio doktorat na Megatrend univerzitetu u Beogradu na temu “Nova uloga strategijskog menadžmenta u upravljanju lokalnom samoupravom (primer grada Beograda)”.

U tekstu objavljenom na Peščaniku autori Uglješa Grušić (docent, Univerzitet u Notingemu), Branislav Radeljić (vanredni profesor Univerzitet Istočni London) i Slobodan Tomić (doktorant, Londonska škola ekonomije i političkih nauka) tvrde da postoje ozbiljne

indicije da je u radu mnogo plagijata i da je naslovna tema promašena.