Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister izjavio je da se očekuje da normalizacija odnosa Beograda i Prištine dovede do pravno obavezujućeg ugovora, do kraja pregovora o pristupanju Srbije EU.

Tim ugovorom bi i Srbija i Kosovo bile u stanju da u potpunosti ostvaruju svoja prava i ispunjavaju obaveze, kaže evropski izvestilac.

Mekalister za današnje “Novosti” kaže da su osim “normalizacije odnosa sa Kosovom”, vladavina prava, reforma javne uprave i usklađivanje spoljne politike sa EU “ključni zadaci koji stoje pred Srbijom na putu članstva u Uniji”.

– Protekla godina je bila veoma važna za Srbiju. Prvom međuvladinom konferencijom u januaru zvanično su započeli pristupni pregovori za članstvo u EU. Pozdravljam visok nivo spremnosti i angažovanja u procesu skrininga koji je pokazala vaša Vlada. U suštini, uveren sam da premijer Vučić i njegov tim pokazuju posvećenost procesu evropskih integracija i direktno se hvataju u koštac sa sistemskim i društveno ekonomskim reformama”.

Mekalister kaže da neke članice EU imaju bliže odnose sa Rusijom od drugih, ali da zemlje kandidati moraju da se usklade s pravnim nasleđem EU što se odnosi i na spoljnu politiku.

– Kao što sam istakao u nacrtu rezolucije, žalim što se Srbija nije uskladila, kada je pozvana, s restriktivnim merama protiv Rusije. Dok predsedava OEBS-u ove godine, Srbija bi mogla da iskoristi svoje bliže veze s Rusijom da traži rešenja za aktuelnu krizu u Ukrajini – objašnjava Mekalister.

On kaže da ne postoji određeni vremenski okvir za otvaranje poglavlja i da naredni koraci umnogome zavise od kapaciteta Srbije u sledećim mesecima.

– Po mom mišljenju, 2015. bi trebalo da bude godina otvaranja prvih pregovaračkih poglavlja. Lično, mislim da bi bilo dobro ako bi to moglo da se dogodi u prvoj polovini ove godine – smatra Mekalister.

Mekalister kaže da ceni konstruktivni pristup Vlade Srbije u saradnji sa susednim zemljama, jer to omogućuje suštinski napredak, i u regionalnoj saradnji, i u zbližavanju odnosa s EU.

Govoreći o medijskoj situaciji u Srbiji on navodi da nije tajna da je EU zabrinuta zbog pogoršanja uslova za puno ostvarivanje slobode izražavanja u Srbiji.

– Unija ne može da reši te probleme, ali će nastaviti da podržava Srbiju što je više moguće – dodaje on.

Sa Vučićim u februaru

Mekalister kaže da sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem ima stalnu i produktivnu saradnju i najavljuje dolazak u Beograd u februaru.loading...