Meteorolog: Olujni vetar i mali tornado nisu neobični za podneblje Srbije

Mali tornado se u našoj zemlji javlja dva, tri puta godišnje, i on nije posledica klimatskih promena.

Meteorolog Nedeljko Todorović kaže da smena kiše i sunca tokom dana, olujni vetar pa čak i mali tornado nije ništa neobično za podneblje Srbije, ističući da ovakve vremenske prilike nisu posledica klimatskih promena.

– Do sada u junu i julu imamo tipično letnje vreme za naše podneblje, temperatura je u proseku, tako da nema govora da se klima promenila – rekao je Todorović.

On je naveo da se manji tornado-tromba ili pijavica, u proseku u našoj zemlji javlja dva, tri puta godišnje, ali da su u poslednje vreme savremene tehnologije omogućile da to svaki put bude i zabeleženo.

– Oni su se događali i ranije. Sada je vreme modernih tehnologija, ljudi snime na licu mesta telefonom, digitalnim foto aparatom i putem interneta vrlo brzo prenesu te informacije– pojašnjava Todorović.

On je objasnio da je reč o malom evropskom tornadu koji je, za razliku od američkog, manjih dimenzija i manje razorne moći.
– Tromba ili pijavica je uobičajena pojava i javlja se dva do tri puta godišnje u proseku. Desi se da ga neke godine ne bude, a da neke bude četiri, pet puta – rekao je Todorović.

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da se danas i sutra ponegde u Srbiji očekuju vremenske nepogode sa velikom količinom padavina, gradom i jakim vetrom.

Sutra pre podne će u Srbiji vreme biti pretežno sunčano, popodne i uveče promenljivo oblačno, mestimično sa pljuskovima i grmljavinom, dok se ponegde očekuje nepogoda sa velikom količinom padavina, gradom i jakim vetrom.

U Beogradu će sutra vreme biti pretežno sunčano, a popodne i uveče promenljivo oblačno sa pljuskovima i grmljavinom, vetar će biti slab do umeren, severozapadni.

Do pred kraj naredne nedelje vreme će biti promenljivo oblačno sa lokalnom pojavom pljuskova i grmljavinom popodne i uveče.