Mića Jovanović: Verbić iza sebe nema ništa, dok ja imam blistavu univerzitetsku karijeru

Rektor Megatrend univerzitet u Beogradu Mića Jovanović, koji je u Londonu pronašao dokumentaciji i dobio uverenje o doktoratu sa Londonske škole ekonomije, ocenio je danas da čitav slučaj zlonameran i monitran iz političkih razloga.

– To je politički obračun, to nije polje obrazovanja, hajde da mu poništimo dokotrat, pa samim tim i Miću Jovanovića. Pokušali su da mi ruiniraju život svojim lažima i prevarama – istakao je Jovanović za agenciju Beta.

On je naveo da podnosi ostavku i na mesto rektora i na mesto predsednika Konferencije univerziteta Srbije, i to ne iz moralnih razloga.

– Imam blistavu univerzitestku karijeru i smešno je što posle 65 godina moram da pravdam svoj doktorat iz Londona, koji je bio moja sreća i zadovoljstvo, iako celu svoju karijeru zasnivam na drugom doktoratu iz Maribora – kazao je on.

Jovanović je objasnio i da ostavku podnosi isključivo zbog „prozivke” ministra prosvete Srđana Verbića.

– Zameram Verbiću jer je trebalo da me pozove, ne samo zato što sam stariji od njega, već zato što je moja univerzitetska karijera pri kraju, a on iza sebe nema ništa. Trebalo je da mi zatraži dokumentaciju, jer moj doktorat stoji u biblioteci na Megatrend

univerzitetu, a naravno da ga imam i kod kuće – rekao je on.

On je naveo da je u Londonu za nepunih sat vremena pronašao svu dokumentaciju i dobio uverenje da ima doktorat, koji je napisao na 355 strana.

– Ja imam i VHS kasete sa svoje odbrane, kao i snimak konsultacija sa mojim mentorom Stivenom Vudom. Stupio sam u kontakt i sa jednim od članova Komisije koji je još živ i koga sada čekam da dođe sa mnom u Beograd – rekao je Jovanović.

Upitan kako je moguće da on u kratkom roku dobije sve dokaze o postojanju doktorata, a da Ministarstvo prosvete nije pronašlo te dokaze, on je odgovrio da su „namerno tražili na pogrešnom mestu”.

– Diplomirao sam pre 30 godina, i tada nije postajala elektronska evidencija, neko je to trebalo manuelno da potraži – odgovorio je Jovanović.

On je naveo i da će sve dokaze – uverenje, video kasete, kao i člana Komisije predstaviti javnosti u jednoj emisiji u ponedeljak.