Mihajlović: Isplata novca građanima nakon usvajanja zakona o obnovi zemlje

Zakon o obnovi zemlje posle poplava biće usvojen u narednih nekoliko dana, nakom čega će moći da počne isplata novca za građane kojima su oštećene kuće, izjavila je danas potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

Kako se navodi u saopštenju, Mihajlović je zajedno sa administratorkom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) Helen Klark, uoči sutrašnje donatorske konferencije u Briselu, posetila Smederevsku Palanku, koja je pretrpela znatnu štetu tokom majskih poplava.

Mihajlović i Klark obišle su u Smederevskoj Palanci dva domaćinstva čije su kuće oštećene u nepogodama, kao i radove na rekonstrukciji vodovodnih i kanalizacionih sistema, finansiranim kroz UNDP projekat Poboljšanje vodosnabdevanja i smanjenje rizika od zagađenja u šest opština pogođenim poplavama.

– Vlada Srbije opredeljena je ne samo da popravi kuće i izgradi nove, nego i da u svakom segmentu koji je pretrpeo štetu nadje način da tu štetu popravi i nadoknadi – naglasila je Mihajlović, koja je i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ona je ponovila da će građani kojima su kuće uništene u poplavama imati nove kuće pre zime, a do 1. oktobra biće obnovljena putna i železnička infrastruktura.

– Za oštećenja na energetskim objektima biće potrebno nešto više vremena da se saniraju – napomenula je Mihajlović.

Govoreći o projektu Poboljšanje vodosnabdevanja i smanjenje rizika od zagađenja u šest opština pogođenih poplavama, Mihajlović je rekla da će njegova realizacija omogućiti ukidanje dnevnih restrikcija vode u Smederevskoj Palanci i uspostavljanje redovnog vodosnabdevanja.

Helen Klark ocenila je da je plan koji će Vlada Srbije predstaviti sutra na Donatorskoj konferenciji u Briselu dobro uradjen, kao i da očekuje da će Srbija na toj konferenciji dobiti značajnu međunarodnu pomoć.

– Plan sa kojim Srbija sutra ide u Brisel je veoma dobar i precizan, prikazuje šta se desilo i kakve su potrebe za oporavak. Nadam se da će na osnovu toga kao odgovor doći i značajna podrška donatora – rekla je Klark i dodala da je UNDP u Srbiji vrlo brzo uradio preliminarnu procenu štete, na osnovu koje je počela da se realizuje pomoć.

Klar je poručila da se u ubuduće treba fokusirati upravo na smanjivanje rizika od novih prirodnih nepogoda i ponudila pomoć UNDP-a i njegovih eksperata u tom poslu.

Predsednik opštine Smederevska Palanka Radoslav Milojičić, rekao je da štete od poplava u toj opštini iznose 900 miliona dinara, što lokalni budžet ne može sam da pokrije i zahvalio Vladi na pomoći toj opštini.

Projekat Poboljšanje vodosnabdevanja i smanjenje rizika od zagađenja u šest opština pogodjenih poplavama UNDP sprovodi se u šest lokalnih samouprava u Srbiji – Smederevska Palanka, Ub, Vladimirci, Kosjerić, Lajkovac i Šabac.