Mihajlović: MUP je trpeo dok je Dačić bio premijer

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarska građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da veruje da je Ministarstvo unutrašnjih poslova sasvim sigurno trpelo u smislu nesprovođenja reformi u vreme kad je na njegovom čelu bio Ivica Dačić.

– Vrlo je teško biti premijer i rukovoditi ministarstvom. Tako da verujem da je MUP sasvim sigurno trpeo, u smislu nesprovođenja reformi. To nije nikakvo opravdanje, ali očito da se nije vodilo računa. Da li je to bilo s namerom ili bez namere, da li neko nije hteo da zagrebe u sve probleme koji postoje, možda ima i toga – rekla je Mihajlovićeva u intervjuu za „Politiku”.

Ona je, takođe navela da, s obzirom na to da koalicioni partner više nije zadužen za MUP, „veruje da će tu stvari sada morati sa budu mnogo brže, što zbog nas samih, što zbog EU i uopšte zbog drugačijeg funkcionisanja MUP-a”.

Prema njenim rečima, sada kada neke druge stvari izlaze na videlo – ne kada je reč o policiji, nego o nekim drugim resorima – „shvatamo da se niko nije istinski bavio nekim resorima” i da to važi i za resore kojima ona rukovodi.

– Da su se svi predhodni ministri malo više bavili svojim resorom, danas ne bismo imali projekte koji u proseku kasne dve godine, 25.000 nerešenih predmeta u gradjevinarstvu, 1,5 miliona nelegalnih objekata… – navela je ministarka.

Na pitanje da li se uticaji spolja prelamaju na unutrašnja zbivanja i utiču na (ne)stabilnost u zemlji, Mihajlović je navela da je Srbija na raskrsnici i da ne može sebi da dopusti da se opredeli za jednu ili drugu stranu.

– Zato sam vrlo zadovoljna, što je jedino naš premijer uspeo da ‘vozi slalom’, rezultat zbog čega nismo uveli sankcije Rusiji. Mislim da je to diplomatski uspeh i uspeh premijera, pre svega, i to ovaj Vladi beležim kao veliki plus – istakla je ministarska.