Milan Beko: Nisam mogao Vučiću da kažem ‘NE’!

Biznismen Milan Beko prihvatio je ponudu premijera Aleksandra Vučića da preuzme upravljanje 'Železnicama Srbije'

– Ne znam da li ću biti izabran, ali nisam mogao da odbijem ponudu premijera Vučića. Kao neko ko je toliko ukazivao na probleme u kojima se nalazi srpsko društvo i ekonomija, bio bih krajnje nepošten prema sebi kada bih ovakvu ponudu odbio – kaže Beko za Blic.

Na pitanje kako se odlučio da napusti privatni biznis i preuzme jednog od najvećih gubitaša, Beko kaže da ga je na to nateralo „loše stanje u srpskoj ekonomiji”.
– Ljudi iz biznisa najbolje znaju da je stanje tako loše da možemo reći i da je Srbija izgubila svoj ekonomski suverenitet. Stranke na vlasti u prethodnih 10 godina s jedne strane su potpuno privatizovale novčane tokove svih najvećih državnih firmi, a sa druge su sve gubitke tih firmi potpuno socijalizovale. Znači, novac je samo naš, a dugovi su svih vas –  dodao je on.

– Verujem da je ideja premijera Vučića da biznismenima ponudi upravljanje velikim državnim sistemima početak raskida sa takvom pogubnom politikom – objašnjava Beko.

Kada je premijer Vučić početkom jula u klubu Privrednika ponudio najvećim biznismenima da preuzmu jednog od najvećih gubitaša nikakvog odgovora nije bilo. Međutim, na drugom sastanku Vučića sa biznismenima ponuda je konkretizovana, i to za Milana Beka.

Prema saznanjima Blica, Beko već ima plan šta se za „Železnicama ” može uraditi.
– Jedan od prvih zadataka biće drastično smanjenje državnih subvencija, koje danas iznose oko 170 miliona evra godišnje.

Drugi, da iskoristi oko milijardu evra odobrenih, ali ne i povučenih kredita za koje „Železnice” već plaćaju penale. Treći, dugoročni cilj jeste regionalno povezivanje, jer je reč o sistemu koji jedino može da preživi u saradnji sa drugim državama –  kaže izvor “Blica” i dodaje da se očekuje da Beko promeni dobar deo upravljačkog kadra u „Železnicama”.