Miloš Vučević rekorder po broju saradnika?

Novosadski gradonačelnik ima bar sedam savetnika pored jednog zamenika i pet pomoćnika, ali u Gradskoj kući o ovoj temi ne žele da govore.

Mada je naš novinar tražio od kabineta gradonačelnika da se dostave podaci o tome ko sve savetuje gradonačelnika, međutim, ni posle višednevnog čekanja i telefonskih poziva iz Gradske kuće nije stigao nikakav odgovor. Ono što je primetno je i da na sajtu grada, kao i u Informatoru o radu, čija je izrada obavezna po Zakonu o dostupnosti informacijama od javnog značaja, nema traga informaciji da Miloš Vučević ima savetnike.

S druge strane, prema podacima iz zvaničnih saopštenja gde se tu i tamo pomene da u nekoj delegaciji ili na prijemu učestvuje osoba sa funkcijom “savetnik gradonačelnika” i nezvaničnih izvora iz Gradske kuće može se videti da Vučevića savetuje bar sedam osoba. Ti savetnici su Nada Kobac (SNS) informisanje, odbornik Skupštine grada Miroslav Parović (Treća Srbija) privreda i energetika, odbornik Skupštine grada Slobodan Milić (SNS) za saobraćaj, izvršni direktor JKP “Informatika” i odbornik Aleksandar Đurđev (Treća Srbija) za Dunavsku strategiju, poslanik u Skupštini Vojvodine Damir Zobenica (SNS) bez resora, odbornik Tihomir Nikolić (PUPS) za socijalna pitanja, kao i Dragoljub Samardžić za investicije koji je do pre nekoliko dana bio i nepoznat dok se nije oglasio iz Turske sa izjavom da Novi Sad treba da dobije fabriku tekstila.

Inače, Vučevića je ranije savetovao i Miroje Jovanović iz Treće Srbije, koji je u međuvremenu postao njegov pomoćnik i nastavio da se bavi pravnim pitanjima. Pored njega, pomoćnici su Đula Kiš (SVM) poljoprivreda, Dragan Božić (SPO) komunalna oblast, kao i Marijana Četović (SNS) i Bojan Torbica (Pokret socijalista) bez resora. Takođe, tu je i Borko Ilić (DSS) koji je zamenik gradonačelnika.

Dok pomoćnici i zamenik primaju mesečno oko 110.000 do 120.000 mesečno, za savetnike nije sigurno kolika su im primanja,ali nezvanične informacije su da prelaze 100.000 dinara. Parović i Zobenica su ranije izjavili da ne primaju nadoknadu i to se navodi u njihovim imovinskim kartama Agencije za borbu protiv korupcije, dok za ostale savetnike tačnih podataka nema. Prema zakonskim odredbama gradonačelnik može da ima jednog zamenika, pet pomoćnika, a broj savetnika nije ograničen.

Ono što je posebno zanimljivo kada se pogleda da Vučević ima 13 bliskih saradnika i u osnovi otvara pitanje što mu je potreban toliki broj saradnika je što gradonačelniku po funkciji i zakonu o lokalnoj samoupravi u radu pomaže još 11 članova Gradskog veća koji su zaduženi za posebne resore, a prvi čovek grada je nadređeno i 16 načelnika uprava za svaki resor posebno. Kada se sve to pogleda ispadne da na primer komunalnoj oblasti ili privredi u Novom Sadu brinu po četiri osobe, a pri tome Gradonačelnik, Gradsko veće i Skupština grada ima i posebne komisije i radna tela koja se bave određenim sektorima ili pitanjima iz pojedinih resora.

U opozicionoj Demokratskoj stranci navode da ovoliki broj savetnika pokazuje samo da se stranke okupljenje oko SNS bave podelom funkcija, a ne unapređenjem života Novosađana.

– Ako uzmemo u obzir broj “stručnjaka” koji savetuju i pomažu gradonačelniku Novog Sada, očekivali bismo da je u gradu uradjeno mnogo više. S obzirom na to da ni jedna kapitalna investicija nije ni započeta, a kamoli urađena, da su javna preduzeća na ivici propasti, a komunalni sistem potpuno devastiran, jasno je da pomoćnici i savetnici, ili namerno loše savetuju Miloša Vučevića ili ne znaju da rade posao za koji ih svi Novosađani plaćaju. Broj pomoćnika jasno govori i o problemima, ali i velikim ambicijama koalicionih partnera. Svako novo postavljanje pomoćnika i savetnika produžava opstanak koalicije, jer su upravo ovim mestima, koja su namenjena mahom koalicionim partnerima SNS-a, zadovoljeni apetiti, bar do nekog novog skandala.Očit primer potrebe da se zadovolje pojedini sitni interesi jeste i postavljenje nekadašnje poslanice Srpske radikalne stranke i velike kritičarke rada SNS-a, Marijane Četojvić za pomoćnicu gradonačelnika. Naime, gospođica Četojevic je svoje mesto pomoćnice dobila, ne zahvaljujući svom znanju ili stručnosti, već isključivo kao nagradu za pelazak iz Srpske radikalne u Srpsku naprednu stranku – kaže predsednik gradskog odbora DS-a Veljko Krstonošić.