MINISTAR NAJAVIO RIGOROZNE KONTROLE: Mali maturanti polažu DANAS i naredna dva dana

Osmaci danas počinju polaganje male mature rešavanjem testova iz srpskog jezika, a sutra će polagati test iz matematike, dok će u sredu rešavati kombinovani test

Mladen Šarčević
Prinscreen

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević najavio je danas, povodom polaganja male mature, da će biti sprovedene rigorozne kontrole prilikom polaganja testova i pregledanja.

On je to izjavio obilazeći osmake koji polažu test srpskog jezika u Osnovnoj školi “Bora Stanković” na Voždovcu, naglasivši da polaganje počinje u isto vreme u svim delovima Srbije, pa i na Kosovu i Metohiji.

U onim školskim upravama gde su prethodnih godina otkrivene nepravilnosti pojačali smo kontrolu. Gde budemo naišli na nepravilnosti preduzimaćemo zaista rigorozne mere, od smenjivanja direktora, pa nadalje – istakao je Šarčević.

Princip kontrole biće sproveden po prijavama gradjana, ukoliko posumnjaju da je u nekoj školi bilo nepravilnosti na polaganju testova.

Neki direktori su imali opravdanje za nepravilnosti da nisu odgovorni, jer na kontrolu polaganja testova dolaze nastavnici iz drugih škola. Zato smo u deset odsto škola napravili takav model da je sama škola i njihov kolektiv odgovoran za ceo postupak polaganja prijemnog ispita, pa ćemo videti da li će rezultati biti kvalitetniji – rekao je Šarčević.

Osmaci danas počinju polaganje male mature rešavanjem testova iz srpskog jezika, a sutra će polagati test iz matematike, dok će u sredu rešavati kombinovani test, koji se sastoji od pitanja iz pet predmeta – fizike, hemije, geografije, biologije i istorije.

Ove godine osnovci mogu da ostvare 40 bodova na testovima – iz srpskog i matematike po 13, na kombinovanom testu 14, dok će uspeh iz škole nositi najviše 60 bodova.