Ministar odbrane otkrio tajnu Parade – Zašto je padala kiša i odakle duga na nebu?

Dan posle vojne parade ministar odbrane Bratislav Gašić ne skriva da je ponosan na ono što je Vojska Srbije pokazala pred građanima i Vladimirom Putinom.

– Prezadovoljan sam vojnom paradom. Još da nije kiša padala, svet bi video naše besprekorno izdanje u punom sjaju. Ali ja protiv Boga ne mogu, iako smo učinili sve. I kišu smo probali da sprečimo, ali o detaljima neću da govorim – zagonetan je bio Gašić u izjavi za Blic.

Posebno je fasciniran činjenicom da se u jednom trenutku, dok su iskakali padobranci, na nebu pojavila i duga.

– Duga na nebu koja se pojavila bila je nešto sasvim posebno i za vojnike i za građane koji su posmatrali. Prezadovoljan sam kompletnom organizacijom koja je bila veoma kompleksna – rekao je Gašić.

Ministar odbrane nije imao nijednu reč zamerke na organizaciju. Hvalio je redom sve, od protokola do komunalnih preduzeća.

– Svi su svoje zadatke obavili na najvišem nivou. Zahvalio bih svima koji su učestvovali u organizaciji, od protokola, preko Vojske, do grada Beograda i njegovih komunalnih preduzeća. RTS-u sam poslao zahvalnicu za pravi podvig koji su napravili prenoseći paradu – rekao je Gašić.

On je juče sa 17 ruskih pilota, članova akrobatske grupe „Striži”, i 17 pilota Vojske Srbije posetio Kruševac, gde su obišli Spomenik kosovskim junacima i Mozaik salu u Starom načelstvu.

– Želeo sam da ruskim i našim pilotima u gradu gde sam bio gradonačelnik do pre šest meseci pokažem Spomenik kosovskim junacima koji je nama vrlo važan. Tako sam hteo da im zahvalim za sve ono što su pokazali na paradi – kazao je Gašić.

Pukovnik Vojske Srbije Predrag Bandić zahvalio je Kruševljanima na dočeku.

– Leteli smo krilo uz krilo sa kolegama iz Ruske Federacije i to je simbolika koja potvrđuje 70-godišnju spremnost naših armija da se zajednički bore protiv fašizma. Ovde su i piloti koji su pomagali u poplavama. Cenimo ovu zahvalnost – rekao je pukovnik Bandić.

Kako se sprečava kiša?

Kiša se može sprečiti istim uređajima kojima se i veštački izaziva. Reč je o sistemu za zaštitu od grada. Ovaj sistem se sastoji od raketa sa punjenjima od srebro-jodida ili suvog leda i od radara. Rakete se ispaljuju u oblake i oslobađaju vodu i so kako bi na kraju došlo do kiše. Na isti način može se sprečiti i prevelika količina padavina na jednom mestu, tako što se oblaci stimulišu da daju padavine na svom putu pre nego što stignu do kritičnog mesta. Ova metoda izazivanja kiše najrasprostranjenija je u Americi, Kini i Rusiji.loading...