Ministar prosvete: Ima većih problema od Stefanovićevog doktorata

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Srđan Verbić izjavio je danas da je mnogo veći problem od indicija da je doktorat ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića plagijat to što fakulteti imaju različite kriterijume za doktorske studije.

– Mislim da je mnogo veći problem od toga koliko mi imamo plagijata, pitanje zašto su nam univerziteti i fakulteti toliko različiti i zašto imaju toliko različite kriterijume za doktorske studije i doktorata – kazao je Verbić novinarima u Beogradu.

On je rekao da sve što zna o slučaju doktorata Stefanović čuje iz medija, a da i ako postoji nalaz da je to plagijat, on nije osoba koju bi trebalo pitati za stav, jer postoje stručne komisije koje bi trebalo time da se bave.

– Svaki univerzitet ima etički komitet koji se bavi takvim pitanjima. Ministarstvo ne treba da se meša u posao Univerziteta, već da se sistemski bavi i da kroz zakone i podzakonske akte što pre napravi red u tome ko može da ima doktorske studije i pod kojim uslovima – dodao je Verbić.

Na sajtu „Pešacnik” u nedelju je objavljen tekst Uglješe Grušića (docent, Univerzitet u Notingemu), Branislava Radeljića (vanredni profesor Univerzitet Istočni London) i Slobodana Tomića (doktorant, Londonska škola ekonomije i političkih nauka) u kojem oni tvrde da postoje ozbiljne indicije da u Stefanovićevom doktorskom radu ima

mnogo plagijata.

Nebojša Stefanović je juna 2013. godine odbranio doktorat na Megatrend univerzitetu u Beogradu na temu „Nova uloga strategijskog menadžmenta u upravljanju lokalnom samoupravom (primer grada Beograda)”.

Stefanoviću je mentor na doktorskim studijama bio rektor Megatrend univerziteta Mića Jovanović, a u komisiji pred kojom je branio doktorat bili su profesor Slobodnog univerziteta Berlin Sung Džo Park, direktor istraživanja u Francuskom nacionalnom centru za naučna istraživanja Žan Žak Šanaron, profesor Fakulteta za državnu upravu i administraciju Mijat Damjanović i profesorka Fakulteta političkih nauka Snežana Đorđević.