Ministar prosvete: Jovanovićevi podaci potvrdili da nema doktorat iz Londona

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Srđan Verbić izjavio je da su podaci koje je bivši rektor Megatrend univerziteta Mića Jovanović izneo o svom doktoratu potvrdili da on zapravo nema doktorat navodno stečen u Londonu 1983. godine.

“Iskaz koji je Ministarstvo dalo pre nekoliko dana, u kom se navodi da nema doktorata iz 1983, je praktično potvrđen. Što se nas tiče to je kraj”, rekao je Verbić novinarima u Osnovnoj školi “Miloš Crnjanski”. Na pitanje da li bi podneo ostavku kada bi se pokazalo da je Mića Jovanović u pravu, Verbić je odgovorio da bi snosio posledice u slučaju da je Ministarstvu dostavljena pogrešna informacija o doktoratu iz međunarodne akademske mreže. Prema njegovim rečima, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prikuplja podatke o drugom doktoratu Miće Jovanovića i konsultuje pravnike koji treba da kažu da li tim pitanjem Ministarstvo treba da se bavi. On je ocenio kao “vrlo pozitivnu stvar” to što je Jovanović podneo, a senat Megatrend univerziteta prihvatio njegovu ostavku na mesto rektora.

“Ono čime bi mi sada trebalo da se bavimo jeste da vidimo kako će studenti tog Univerziteta što bezbolnije proći kroz ovaj krizni period”, naveo je Verbić. Ministar je kazao da studenti Megatrenda ne bi trebalo da osećaju posledice svega što se poslednjih dana dešava u vezi sa spornim doktoratom bivšeg rektora Jovanovića. Upitan da li će Ministarstvo prosvete preko matičnih odbora pokrenuti pitanje autentičnosti doktorske disertacije ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, on je kazao da matični odbori reaguju na zahtev univerziteta.

“Ukoliko univerzitet ili fakultet nemaju kapacitete da se izbore sa određenim pitanjima, oni mogu da traže od matičnog odbora pomoć. Ministarstvo ne može da traži od univerziteta da pokrene tu proceduru”, rekao je Verbić. On je dodao da “ne isključuje mogućnost” da se u slučajevima poput Stefanovićevog formira komitet u kom bi bili zastupljeni Nacionalni savet za visoko obrazovanje, Akreditaciona komisija, Ministarstvo prosvete i Konferencija univerziteta Srbije, koji bi doneo “neko ad hok rešenje”. “Ali, ad hok rešenja nisu dobra”, naglasio je ministar prosvete. Verbić je dodao da je doktorat ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića ispitala komisija Megatrenda i da je to za njega “završena priča”.

Komisija je rekla svoje i mi poštujemo njenu odluku. Ukoliko postoje drugačija mišljenja koja dovode u pitanje rad komisije ili način na koji je dobijena akreditacija, onda o tome može da se razgovara, ali kod reakreditacije univerziteta, koja je u toku”, rekao je ministar. Na pitanje da li je pročitao Stefanovićevu doktorsku disertaciju Verbić je kazao da kao ministar jedva stiže da pročita novine, i ponovio da utvrđivanje kvaliteta pojedinačnih diploma nije u nadležnosti Ministarstva prosvete, nego univerziteta. “Autonomija univerziteta zbog toga i postoji – da ih štiti od samovolje ministra.Ali, ako politička situacija to bude zahtevala, onda će ministar morati da napravi neku takvu komisiju. Ja se nadam da neće”, kazao je Verbić. On je izrazio sumnju da takva komisija može da se formira na inicijativu Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje. “Savet može da traži od akreditacione komisije naknadnu ili vanrednu proveru kvaliteta rada ustanove, a da li može da traži od Ministarstva da formira komisiju, ja u to nisam siguran”, rekao je Verbić.