Ministar zdravlja uvredio lekare: Apsolutno ne radite dovoljno

Sindikat lekara i farmaceuta Srbije (SLFS) ocenio je danas da je izjava ministra zdravlja Zlatibora Lončara da se u zdravstvu ne radi dovoljno 'neprihvatljiva, netačna i uvredljiva'.

U Otvorenom pismu ministru zdravlja Srbije, koje je prosleđeno medijima, sindikat je naveo da pune čekaonice i preduge liste čekanja „nisu znak da se ne radi i da je sve korupcija i nameštanje, već da u ovakvoj organizaciji rada nije moguće postići više”.

Ministar Lončar izjavio je sinoć za Radio televiziju Srbije da se u zdravstvu „apsolutno ne radi dovoljno i nisu iskorišćeni dovoljno kapaciteti i nije dobra organizacija, može da se radi i u drugoj smeni”, dodajući da je sadašnje stanje izvor korupcije i da postoji ozbiljna sumnja da se to i radi.

Ističući da „zaposleni u zdravstvu Srbije rade svoj posao odgovorno i preko granica svojih mogućnosti, za plate koje su medju najnižim u Evropi”, sindikat je postavio pitanje „da li se radi dovoljno i dobro u Ministrstvu zdravlja, u RFZO, na mestima gde se kreira zdravstvena politika i gde se organizuje služba”.

– Lekari su preopterećeni ogromnim brojem pacijenata, ogromnom i sve većom administracijom – naveo je SLFS, uz ocenu da nema dovoljno lekara, sestara i opreme.

– Kako mislite da povećate obim posla, a slažem se da treba, sa istim brojem zaposlenih? Kako mislite da zaposlite nove lekare, a zabranili ste nova zapošljavanja? Odakle da platite nove zaposlene kad tvrdite da nema dovoljno novca, pa nam još i smanjujete plate – neka su od pitanja u pismu ministru, koje je potpisao predsednik SLFS Dragan Cvetić.