Ministarstvo demantuje opasnost: Limun u Srbiji je bezbedan!

Potrošači u Srbiji trebalo bi da se uzdrže neko vreme od kupovine limuna dok se Ministarstvo poljoprivrede zvanično ne oglasi saopštenjem da li je to voće koje se nalazi u prometu u Srbiji ispravno, izjavio je danas predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbija (NOPS) Goran Papović.

„Stručne službe na granici kontrolišu sve prehrambene proizvode koji ulaze u Srbiju, uključujući i limun, a Ministarstvo poljoprivrede stoji iza tih nalaza”, izjavila je danas ministarka Snežana Bogosavljević Bošković. Ona je na pitanje novinara da li je limun koji se prodaje u Srbiji bezbedan za upotrebu, rekla da stručne službe kontrolišu sve pošiljke i sve uvezene količine prehrambenih proizvoda u Srbiju.

„Ukoliko naše stručne službe svojim analizama pečatom i potpisom garantuju bezbednost, mi potpuno stojimo iza toga”, rekla je ministarka.

Sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije (PKS) Nenad Budimović kazao je danas agenciji Beta da pad cene limuna na domaćem tržištu ne treba povezivati s tim da je limun zdravstveno neispravan.

„Pad cene limuna ne bih vezivao za zdravstvenu bezbednost tog proizvoda. Svi proizvodi koji dolaze u Srbiju – i primarni i oni za preradu, podležu određenom nadzoru i analizi”, naglasio je Budimović.

Mediji prenose da se u Srbiji prodaje jeftiniji limun, uvezen iz Turske, na čijoj deklaraciji piše da ne treba koristiti koru jer je tretirana imazalilom – fungicidom koji prodire kroz ceo plod i koji je kancerogen, toksičan, iritira kožu i izaziva suzenje očiju.

Krajem avgusta cena limuna u Srbiji bila je oko 400 dinara za kilogram, a u oktobru je akcijska cena opala na oko 130 dinara. Nacionalna organigazaija potrošaca pozvala je građane da se uzdrže od kupovine limuna dok se Ministarstvo poljoprivrede zvanično ne oglasi saopštenjem da li je limun ispravan.