Ministarstvo prosvete se ogradilo: Slučaj zaključane profesorke nije naš problem

Ministar prosvete Srđan Verbić izjavio je da slučaj profesorke Radojke Mikšin iz Kraljeva koja štrajkuje glađu u svom kabinetu u Šumarskoj školi zbog rešenja o otkazu, nije problem Ministarstva već lokalne zajednice.

– Nisam sigurnan da bi ministarstvo trebalo da se bavi tim problemima. Ukoliko intervencija može da pomogne u rešavanju (problema) u tom slučaju ću da odem – kazao je ministar Vebić na pitanje novinara da li će otići u Kraljevo i videti se sa profesorkom koja štrajkuje.

On je rekao da Ministarstvo ne može da predloži rešenja u ovom slučaju jer je, kako je precizirao, to stvar lokalne zajednice koja bi trebalo da vodi računa o svijim školama i zaposlenima.

– Ministarstvo može da pomogne u pravnom i savetodavnom smislu. Ako treba da se posreduje to je u redu, ali lokalna zajednica mora da rešava problem svojih škola – naglasio je Verbić.

On je naveo da “nema stav” kada je u pitanju štrajk glađu na koji se profesorka odlučila nakon što se zaključala u svoj kabinet, odbijajući da primi rešenje o prestanku radnog odnosa.

– Nemam stav prema štrajku te vrste. Ja nemam ni pozitivan ni negativan stav. To je njeno pravo – dodao je ministar prosvete.

Profesorka štrajkuje zbog odluke Apelacionog suda u kom se navodi da nije kvalifikovana da predaje informatiku.

Ona tvrdi i da joj po odluci suda za period od tri godine i sedam meseci, od momenta prvog prestanka radnog odnosa posle čega je vraćena na posao, Ministarstvo za prosvetu duguje oko 20.000 evra.