Mirjana Bobić o ‘Fenomenu zvanom ljubav’ (FOTO)

Tradicionalno, kao i svakog poslednjeg četvrtka u mesecu, na Tribini mladih novosadskog Kulturnog centra, održana je Psihopolisova tribina, ovaj put na temu o ljubavi i preljubi, o kojoj su govorili novinarka i književnica, Mirjana Bobić Mojsilović, i psihoterapeut Zoran Milivojević.

Povod za temu bila je upravo objavljena knjiga Lea Bormansa „Svetska knjiga o ljubavi” u kojoj su stotinu profesora iz celog sveta dali doprinos u razumevanju ljubavi. U eksluzivnoj selekciji onih koji najbolje promišljaju ljubav i partnerske odnose našao se i Zoran Milivojević sa svojim formulama i demistifikacijom zaljubljenosti.

– Zapadna civilizacija ima jedan poseban odnos prema ljubavi, i taj odnos nemate na istoku i jugu. U tradicionalnim kulturama ne postoji mit da ljubav donosi sreću. U doba romantizma društvo je drugačije bilo organizovano, pa je tako i ljubav bila drugačije „organizovana” –  rekao je Milivojević, dodavši da je reč ljubav danas izgubila smisao.
Ljubav i emocionalno povezivanje predstavljaju građenje odnosa između dve osobe. Savremen život doveo je do toga da sve brzo cirkuliše, pa tako i građenje odnosa, koji zahtevaju nekoliko procesa kako bi bili pravi i sigurni. Kako je objasnio Milivojević, ljubav na globalnom nivou se promenila, ali i dalje postoje ljubavi u tradicionalnoj civlizaciji koje su dogovorene. Da je ljubav tema o kojoj nikada nije dosadno polemisati, rekla je Mirjana Bobić Mojsilović, dodavši da ona nikada ne može da dosadi i da je se nikada čovek ne može zasititi, jer donosi osećaj sreće.
– Ljubavi možda nema dovoljno u stvarnosti, ali ono što je činjenica jeste da se nikada do sada nije govorilo više o njoj. Činjenica je da ljubavi ima sve manje jer se putem medija plasira „instant” ljubav koju nove generacije prihvataju i njome se, nažalost, diče –  rekla je Mojsilović.


Čovek je biće ljubavi, povezan je sa drugima. Sa raznih strana smo pokupili različite tipove ljubavi koji su postali globalni hit i koje su prisvojile mlađe generacije. Danas postoji mnogo emotivno praznih ljudi koji su nesrećni, razočarani i nezadovoljni svojim životom jer nisu voljeni i emocionalno povezani sa drugima.
–  Zaljubljenost nije prirodno osećanje, da bi neko mogao da je oseća mora da veruje da ljubav donosi životnu sreću. Ljubav je veoma važna u svim aspektima života. Ako nema ljubavi, čovek nije emocionalno vezan i ne oseća povezanost sa ljudima. Tada on oseća prazninu i usamljenost, koju kasnije popunjava nekim drugim životnim zadovoljstvima, a to nikako nije dobro –  rekao je Milivojević.