Mirni protesti se nastavljaju: Radnici AMSS prekinuli samo štrajk glađu

Radnici AMSS prekinuli su danas štrajk glađu nakon što je stiglo obećanje iz kabineta premijera Srbije da će problem automobilskog saveza biti rešen u najkraćem roku, ali se mirni protesti ispred zgrade Vlade Srbije nastavljaju do ispunjenja svih zahteva, saopšteno je iz AMSS.

Radnici AMSS su tromesečni štrajk nastavili 30. juna ispred zgrade Vlade i kažu da ga neće prekidati dok Aleksandar Nikačević ne bude privreden pravdi, a trojica učesnika protesta su juče (2. jula) stupila u štrajk glađu.

Svi problemi su, prema navodima štrajkača, nastali zbog toga što je Nikačević, nakon odluke Skupštine AMSS od 9. aprila o njegovoj smeni sa funkcije generalnog sekretara saveza, “nastavio da koristi kapital AMSS, neovlašćeno deli otkaze radnicima i nelegalno održava vanredne sednice Skupštine AMSS, na kojima su doneti nezakoniti statuti i odluke o promeni članova Upravnog i Nadzornog odbora”.

U saopštenju se tvrdi i da se ime Aleksandra Nikačevića vezuje za razne afere – “kofer”, preotimanje B92, klub “Vanila”…

– Kulminacija nezakonitog ponašanja je postavljanje Dejana Stojića za privremenog zastupnika AMSS, iako statut ne poznaje takvu funkciju, a sa ciljem da bi izigrao sudsku odluku kojom su mu suspendovana sva ovlašćenja – napominje se u saopštenju i dodaje da je Stojić lični prijatelj Nikačevića koga je pre par meseci zaposlio u savezu kao šefa obezbeđenja.

Dalje se dodaje da pošto su protiv Nikačevića i njegovih najbližih saradnika “podnete krivične prijave zbog osnovane sumnje da su učinili teška krivična dela na štetu AMSS sistema, radnika i članova, o čemu je upoznata i Svetska automobilska federacija- FIA, radnici AMSS koji su ukazali na kriminalne radnje s punim pravom očekuju da će državni organi doneti jedinu ispravnu odluku da se Aleksandar Nikačević privede pravdi”.

– Samo na ovaj način prekinuće se tromesečna agonija radnika koji očekuju povratak na svoja radna mesta – navodi se u saopštenju štrajkača AMSS.