Mišković tražio da mu država vrati 12 miliona evra, nudio hipoteku kao zalog

Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu odbilo je danas predlog odbrane Miroslava Miškovića da mu zameni jemstvo, tako što bi umesto ranije uplaćenih 12 miliona evra, prihvatilo stavljanje hipoteke na industrijski kompleks u njegovom vlasništvu.

Odbrana vlasnika „Delte” je tražila da se, umesto 12 miliona evra, kao garancija stavi hipoteka na industrijski kompleks „Pamučni kombinat” u Beogradu.

Po obrazloženju predsednika sudskog veća, Vladimira Vučinića, zahtev odbrane je odbijen jer sud zna kakvim se poslovima bavi optuženi, i šta za njega znači gotov novac, te je zato jemstvo određeno u gotovini.

Obraćajući se sudu, Mišković je rekao da on, njegova porodica, kompanija, kao i cela Srbija „trpe ogromnu štetu” zbog jemstva koje je uplatio.

– Mi smo priložili 12 miliona evra u gotovom novcu, od kojeg vi nemate nikakve koristi, ali ‘Delta’ ima ogromne štete. Mi želimo da investiramo ove godine i zaposlimo 500 mladih ljudi i ne vidim razlog da budemo kažnjeni – rekao je Mišković.

On je dodao da će tužiti državu zbog toga što su mu, kako je kazao, „propala” dva miliona evra sredstava na računu u Univerzal banci, pošto je ta banka otišla u stečaj.

– Tužićemo državu jer je ona imala obavezu da odgovorno upravlja tim sredstvima, a vidimo kako je upravljala. Ta sredstva su ‘isparila’, nema ih – kazao je vlasnik “Delte”.

Suđenje Miškoviću nastavlja se 16. i 17. marta.

Miroslav Mišković i još desetoro optuženih terete se da su od 2005. do 2010. godine putarska preduzeća, iz kojih su nezakonito izvlačili novac, oštetili za 16,69 milijardi dinara, a utajom poreza oštetili budzet za 472 miliona dinara.loading...