MISLITE DA ĆETE OZDRAVITI? VARATE SE! Šest načina kojima vas bolnice čine još bolesnijima

doktor
Truthout.org via Foter.com / CC BY

Lekari su "nadljudi" koji žrtvuju svoje živote zarad jednog plemenitog cilja. Kao takvi, oni imaju naše puno poverenje, ali i oni su na kraju ljudi i podložni su raznim slabostima koje uzrokuju mnogobrojne greške. Danas su lekari prezaštićeni i vrlo retko odgovaraju za počinjene greške koje gotovo niko ne dovodi u pitanje. Predstavljamo 6. najčešćih slučajeva kada oporavak pacijenta može otići u neželjenom pravcu.

1. Bolesni lekari

 

I pored toga što nije zakonski dolaziti na posao bolestan, doktori često krše ovo pravilo. 

Anketa na dečijoj bolnici u Filadelfiji u kojoj je učesvovalo 280 zdravstvenih radnika otkrila je da njih čak 83% bar jednom godišnje prekrši zakon.

Naješće bolesti sa kojim doktori dolaze na posao jesu groznica i dijareja. 

Kako kažu sami doktori, dolaze bolesni na posao jer ne mogu da ostave pacijente i svoje kolege na cedilu.

Pored ovih razlog prisutan je još jedan, o kom se malo govori. Lekari koji se razbole nisu omiljeni među kolegama. Da bi sačuvali svoju reputaciju ili položaj često dolaze bolesni na posao.

2. Nemarni lekari 

Foto:Foter / Medill DC / photo on flickr

Nije retkost da doktori ne vode računa o higijeni. Često zaboravljaju da operu ruke, obuku mantil, ili stave hiruške rukavice. Zadatak medicinskih sestara je da opominju doktore da peru ruke, ali one izbegavaju ovu svoju dužnost kako se ne bi zamerile doktorima koje ovu primedbu mogu shvatiti lično. Ipak u Americi postoje sajtovi na kojima pacijenti javno iznose svoje primedbe na račun bolničke nege.

3. Nedovoljno kvalitetna nega starih

 

Čest je slučaj zapostavljanja starijih bolesnika. Oni često ne dobijaju pažnju i negu kao mlađi pacijenti. Njihova ishrana nije primerena, takođe terapija zna da bude neadekvatna a da ne govorimo o rehabilitacionim vežbama koje se često preskaču ili skraćuju. Stariji pacijenti često napuštaju bolnicu u gorem stanju nego kada su u istu primljeni.

Često maske sa kiseonikom i infuzija, sprečavaju starijim osobama da se kreću što produžava njihovo izlečenje.

Stariji bolesnici teže mogu da spavaju u bučnim sredinama, a monitoring njihovog zdravstvenog stanja se često odvija noću. Bolnički ritam ne odgovara starijim pacijentima za razliku od onih mlađih koji su češće “elastični” i mogu da podnesu ovakve promene.

Neke bolnice čak odvajaju starijie pacijente od mlađih kako bi im olakšali proces ozdravljenja. Stariji pacijenti se u takvim bolnicama češće ohrabruju da što pre ustanu iz kreveta i odu do bolničke kantine gde imaju redovnije obroke.

4. Infekcije 

Kontaminirani medicinski inventar, previše antibiotika, nedovoljna higijena bolnice, razni virusi i gljivice često uzrokuju infekcije pacijenata.

Bolničke infekcije dnevno odnesu 200 života u Americi a oko 722.000 pacijenata se inficira na godišnjem nivou.

Zabeleženi su i brojni slučajevi zataškavanja bolničkih infekcija kako bi bolnice izbegle plaćanje penala. One vešto uspevaju da izbegnu dijagnozu bolničkih infekcija prostim izbacivanjem analiza određenih bakterija.

5. Zabrana hrane 

Foto: Truthout.org via Foter.com / CC BY

Neke bolnice strogo zabranjuju hranu osam sati nakon određenih hiruških zahvata. Pošto pacijenti nemaju dovoljno zaliha jer je bolnička hrana slaba oni često kolabiraju upravo zbog izgladnelosti.

Doktor Martin Makari autor je članka koji govori o pripremi pacijenta za period nakon operacije u kom neće dobijati hranu. On tvrdi da je dobro da se pacijenti za ovo stanje šoka organizma pripremaju ne-bolničkom hranom bogatom ugljenim hidratima.

6. Bolnička hrana

 

Foto: oto-polska.blogspot.com via Foter.com / CC BY-SA

Bolnička hrana može znatno zakomplikovati oporavak pacijenata. Pored toga što je često oskudna i neukusna često se pacijentima daje neadekvatna hrana.

Po jednoj studiji rađenoj u Pensilvaniji za 5 godina je podeljeno ukupno 285 pogrešnih obroka od kojih je 181 izazvao ozbiljne alergijske reakcije. Tako je na primer pacijentu koji je alergičan na ribu usled greške bolničkog osoblja data hrana koja je u sebi sadržala morske plodove.  Pacijent je odmah primio adrenalin i završio je na intezivnoj nezi.