“MLADI NAJVIŠE STRADAJU”: Rok probne vozačke povećan na DVE GODINE, može da bude i duži

noć
Pixabay.com

Direktor policije Vladimir Rebić rekao da je cilj novog Zakona o bezbednosti saobraćaja da se smanji broj saobraćajnih nesreća u kojima najviše stradaju mladi i da je zbog toga rok važenja probne vožačke dozvole povećan na dve godine.

 

Direktor policije, Vladimir Rebić (foto: beta)

Za vozače koji su položili vozački ispit pre 19. godine taj rok može da bude i duži, rekao je Rebić za RTS, navodeći da će mladim vozačima novi zakon zabranjivati da voze automobile koji imaju više od 80 kilovata.

Prema njegovim rečima, novim zakonom se na poseban način štite najmlađi putnici, a za decu stariju od tri godine dok ne dostignu visinu od 135 cm propisano je, kako je rekao, da u automobilu ”sede na posebnom podmetaču”.

Rebić je naveo da su povećane i kazne za nekorišćenje sigurnosnog pojasa i zaštitne kacige, jer je utvrđeno da je broj saobraćajnih udesa u Srbiji isti kao u razvijenim zemljama, ali da su posledice, kako kaže, kod nas mnogo veće.

Prema statističkim podacima, pojas na prednjem sedištu koristi se u 78 odsto slučajeva, što je mnogo manje nego u Evropi, dok se na zadnjem sedištu vezuje svega pet odsto putnika, što je nedopustivo. Policija nema mogućnosti da sankcioniše sve, zato je potrebna jaka kampanja i promena svesti kod građana – rekao je Rebić.

Direktor policije naglasio je da su novim zakonom predviđene duplo veće kazne za one koji sednu za volan pod dejstvom alkohola.

 

Nasilničkim ponašanjem smatraće se ako vozač ima više od dva promila alkohola u krvi, kao i ako vozi brzinom od 100km/h van naselja ili 90 km/h u naselju. Za to će biti izricana kazna zatvora od 30 do 60 dana – rekao je Rebić.

On je naveo da novi zakon propisuje kontrolu vozača na narkotike i naglasio da je to veoma skupo testirenja, zbog čega je pozvao sve lokalne samouprave da ulažu u bezbednost saobraćaja.

Odgovorne lokalne samouprave kao što su Kraljevo, Kruševac, Čačak i Beograd su kupile uređaje za kontrolu narkotika kod vožača, to su veoma skupi uređaji, a jedno testiranje košta oko 20 evra – rekao je Rebić.

Od početka godine zaplenjene tri tone narkotika

 

Rebić je, takođe, izjavio da je od početka godine u Srbiji zaplenjeno oko tri tone narkotika, što je u odnosu na prošlu godinu za 27 odsto više!

On je za RTS kazao da je u saradnji sa policijom i tužilaštvom u Češkoj ovog meseca razotkrivena organizovana kriminalnu grupu, u kojoj su bili i srpski državljani, i da je oduzeto 8,4 kilograma narkotika.

Ove godine su u Srbiji otkrivene 32 laboratorije za proizvodnju marihuane, a prvi put je u ovom delu Evrope otkrivena i laboratorija u kojoj se pravio ekstazi.

U toj akciji oduzeto je više od 100.000 tableta ekstazija, time smo presekli da se ta droga širi po regionu. Činimo sve da, kada dobijemo saznanje o laboratoriji, to adekvatno procesuiramo kako bismo sprečili njihove aktivnosti, naglasio je Rebić.

Direktor policije kaže da u 99 odsto slučajeva osumnjičeni ili optuženi za zloupoterbu narkotika ponovo učine to krivično delo.

Poslednjih godina primećuje se trend da izvršioci teških krađa i razbojništva prelaze u ovu sferu, očigledno im je profitabilnije da se bave narkoticima. Zato ulažemo velike napore u saradnji sa Tužilaštvom da to sprečimo – zaključio je Rebić.