MRAČNA STRANA ČOKOLADE: Kupovinom OVIH slatkiša NESVESNO popdržavate uništavanje planete

cokolada
Pixabay.com

Svetska čokoladna industrija kriva je za katastrofalno uništavanje prašuma u zapadnoj Africi, gde se šume krče radi proizvodnje kakaoa.

 

Trgovci koji prodaju kakao Marsu, Nestleu, Mondelezu i drugim velikim kompanijama, kupuje proizvode nelegalno uzgajane u zaštićenim oblastima Obale Slonovače, gde su površine pod prašumama smanjene za više od 80 odsto od 1960. godine.

Nelegalni kakao se u lancu snabdevanja meša s “čistim” zrnima, što znači da bi Mars čokoladice ili Milka čokolade mogle sadržati “prljavi” kakao, pošto više od 40 odsto kakaoa u svetu dolazi iz Obale Slonovače, navodi Gardijan. 

U tekstu se navodi da su novinari lista putovali Obalom Slonovače i zabeležili račišćavanje prašuma radi plantaža kakaoa – sela i poljoprivrednici su zauzeli nacionalne parkove koji bi trebalo da budu zaštićeni, dok zvaničnici zaduženi za očuvanje životne sredine primaju mito da ne kontrolišu snabdevanje kompanija koje ne interesuje poreklo kakaoa. 

U zahtevu Gardijana za komentar, Mars, Mondelez i Nestle, kao i trgovci Kargil (Cargill) i Beri Kalbo (Barry Callebaut), nisu negirali optužbe da je kakao zasađen sa obešumljenih površina prošao kroz njihov lanac snabdevanja, mada svi navode da rade naporno da u njihovim proizvodima ne bude “prljavog” kakaoa. 

Oko 70 odsto svetskog kakaoa proizvodi oko dva miliona poljoprivrednika u pojasu od Sijera Leonea do Kameruna, ali su Obala Slonovače i Gana dva najveća svetska proizvođača, dok su istovremeno i najveće žrtve deforestacije. 

Obala Slonovače najbrže među afričkim zemljama gubi šumske površine – sada je manje od četiri odsto zemlje pod prašumom, dok je nekada bila četvrtina. 

 

Sve veća potražnja u svetu za čokoladom znači da, ako se ništa ne preduzme, do 2030. više neće biti šume u Obali Slonovače, navela je ekološka organizacija Moćna Zemlja (Mighty Earth) koja je danas objavila istragu o krčenju šuma zbog čokolade, piše Gardijan.

Naučnici kažu da je kakao čudovište koje će samo sebe uništiti. Poljoprivrednicima će na kraju nedostajati drveće koje seku i spaljuju, pošto njihova senka štiti biljke kakaoa tokom sušnih sezona, koje postaju sve intenzivnije zbog krčenja šuma. 

Velike kompanije su navele da su svesne problema deforestacije radi proizvodnje kakaoa i kažu da su posvećene rešavanju problema. 

Predstavnik Marsa je rekao da ta kompanije želi da “pronađe najbolji načina da se okonča krčenje i uništavanje šuma u globalnom lancu snabdevanja kakaom”, ali i dodao da je održivi kakao preveliki izazov za svaku kompaniju poejedinačno, zbog čega se Mars udružuje s ostalima u industriji kako bi s rešio problem. 

Nestle je naveo da se “protivi uništavanju prašuma i tresetišta širom sveta”, jer smatra da je to jedan od najvećih ekoloških izazova s kojim se svet suočava. 

Predstavnica Mondeleza, koji između ostalog pravi Milku, rekla je da ta kompanija aktivno radi na sprečavanju deforestacije. 

Kompanija Herši navela je da joj je cilj da do 2020. koristi sto odsto održivi kakao, dok je trgovačka kompanija Bari Kalbo navele da ima cilj da do 2025. prodaje samo kakao koji nije s obešumljenih površina.