Starije osobe najčešće maltretiraju - njihova deca i najbliži. Nasilje je i preuzimanje kontrole nad penzijom i imovinom. Znaci fizičkog nasilja najčešće se pripisuju povredama usled pada.

 

Nasilja nisu pošteđene ni starije osobe, pogotovo starije žene koje su tri puta češće žrtve porodičnog nasilja u odnosu na starije muškarce.

One su često izložene različitim oblicima zanemarivanja, zlostavljanja, nasilja, što dovodi do depresije, strahova, usamljenosti i siromaštva. Srbija spada u demografski stare zemlje, prema popisu stanovništva iz 2011. godine među 7.186.862 stanovnika je bilo 1.250.316 onih koji su stari 65 i više godina (17,4 odsto), među kojima je 723.249 žena (58 odsto).

Doprinos starijih žena za društvo u javnom i privatnom životu, kao majki, domaćica, negovateljica, savetodavaca je neprocenjiv. Ipak, socijalni i ekonomski položaj ove grupe zavisi od niza faktora, pa su neretko žrtve nasilja, i to najčešće porodičnog. Najčešći razlog porodičnog nasilja je koristoljublje, i tu su zlostavljači uglavnom deca.

Kampanja pod nazivom “Zaustavimo nasilje i diskriminaciju nad starijim ženama”, koja je zvanično počela 15. juna, a koju sprovodi udruženje “Amiti” uz podršku vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

Kako ističe Nadežda Satarić iz udruženja “Amiti”, naše društvo i dalje nema sliku starije žene kao žrtve.

 

Znaci fizičkog nasilja se mogu pripisati kao povrede usled pada– kaže Satarićeva i dodaje – Stariji muškarac partner može delovati bezopasno i ubedljivo kada se “ograđuje” od svojih postupaka. Najveći problem je što se žene uglavnom stide da govore o zlostavljanju. To su samo neki od razloga zbog kojih profesionalci ne uočavaju nasilje prema starijim ženama–

Psihičko ili emocionalno zlostavljanje, verbalno ili neverbalno smanjuje samopoštovanje starije žene, izaziva osećaj nesigurnosti, zastrašivanja i očaja.

Ništa manje nije problematična i ekonomsko:

Finansijska eksploatacija starih žena: preuzimanje kontrole nad penzijom ili imovinom starije žene; zloupotreba ili krađa čekova, nakita, novca; prodaja imovine starije žene bez njenog pristanka, menjanje testamenta, zloupotreba punomoćja.

Znaci i simptomi fizičkog nasilja nad starijim ženama su: neobjašnjivi znaci povreda, modrice, otoci, ožiljci, slomljene kosti, uganuća, iščašenja; slomljene naočare ili njihov okvir; znaci sputavanja, kao što su tragovi kaiševa na zglobovima.

Razlozi za prikrivanje ili nepriznavanje nasilja su: strah od nasilnika, osećaj sramote, naročito kad su deca ili članovi bliže porodice zlostavljači; osećaj krivice ili osećaj da su na teretu, naročito kod teško obolelih, nepokretnih ili materijalno zavisnih od porodice; sumnje da će iko verovati u njihovu priču; zavisnost od nasilnika, jer joj je on ipak izdržavalac ili negovatelj.loading...