Zdravstvo naše zemlje sada je na 30. mestu među 35 zdravstvenih sistema starog kontinenta.

 

Zdravstveni sistem Srbije popravio se za tri mesta u odnosu na prošlu godinu. Iza Srbije su ostale, Bugarska, Rumunija, Albanija, Poljska i Crna Gora, dok su uspešnije bile Slovenija, Hrvatska i Makedonija.

Na prezentaciji koju su u Skupštini Srbije organizovali Ekonomski kokus, NALED i Privredna komora Srbije, istraživač švedske kompanije Helt Konsumer Pauerhaus Arne Bjornberg objasnio je da je napretku Srbije najviše doprinelo smanjenje stope smrtnosti od udara, smanjenje broja abortusa i smrti novorođenčadi, kao i veća dostupnost lekara specijalista za pacijente bez uputa.

Život Nišlije koji 15 godina ŽIVI U GROBNICI mogao bi da se promeni iz korena zahvaljujući jednom čoveku

– Ključne preporuke za Srbiju su da uvede elektronske servise u zdravstvo, kao i da propiše javno objavljivanje rezultata lečenja u svim bolnicama – rekao je on.

Rekao je i da je od 1.000 poena, Srbija osvojila 554, te da je najbolji rezultat ostvarila u kategoriji “Prava i obaveštenost pacijenata”, dok su loše ocene dobijene zbog slabe prevencije bolesti uzrokovane pušenjem, krvnim pritiskom, korupcije itd.loading...